Južnokorejska bitka za Tokio 2020.

Srbija je, naime, do sada jedina evropska selekcija koja je izvadila olimpijsku vizu, to je uradila osvajanjem Svjetske lige krajem juna
2308 pregleda 0 komentar(a)
Marton Vamoš je doveo Mađare do polufinala, Foto: Waterpolo.hu
Marton Vamoš je doveo Mađare do polufinala, Foto: Waterpolo.hu

Nakon današnjih duela Hrvatska - Španija i Mađarska - Italija biće poznata imena finalista Svjetskog prvenstva u vaterpolu, samim tim i dva putnika na Olimpijske igre u Tokiju naredne godine.

Srbija je, naime, do sada jedina evropska selekcija koja je izvadila olimpijsku vizu, to je uradila osvajanjem Svjetske lige krajem juna. Titula u tom takmičenju joj je na kraju krajeva i omogućila da u Kvangdžu na SP-u pošalje kombinovati tim koji je lako ispao iz borbe za medalju.

Nakon Svjetskog prvenstva postoje još dvije šanse da se dođe do Olimpijskih igara, a veoma težak put do Tokija očekuje i Crnu Goru - prva prilika je Evropsko prvenstvo u Budimpešti u januaru 2020, a onda i posljednji kvalifikacioni turnir za OI od 29. marta do 5. aprila. Tek će se znati ko će biti njegov domaćin.

Danas će, dakle, biti poznata imena još dvije evropske selekcije koje idu u Tokio, a crnogorski vaterpolisti će morati da dođu makar do četvrtfinala na EP-u u Budimpešti da bi dobili šansu da kroz posljednji kvalifikacioni turnir jure Olimpijske igre. Na vaterpolo turniru na Olimpijskim igrama učestvuje 12 ekipa, a pored Srbije do ovog trenutka se sada zna još samo jedan učesnik - Japan, kao domaćin.

HRVATSKA SNAGA OPET NA TESTU

Hrvatska je deklasirala sve protivnike u grupi (Australiju, SAD i Kazahstan), a onda je imala mnogo problema protiv Njemačke u četvrtfinalu. Nekako je slomila otpor „pancera” i ušla kao favorit broj jedan u borbu za medalju. Sada joj na megdan dolazi Španija (10 časova).

- Cilj je plasman na OI, ali i da odbranimo zlato. Sve mi to dobro znamo, došli smo ovdje da pokažemo da smo najbolji, ali imamo veliko poštovanje prema Špancima - rekao je selektor Hrvatske Ivica Tucak.

Španci su, s druge strane, pobjedom nad Srbijom u četvrtfinalu poslali jasnu poruku.

- Imam dobar osjećaj u vezi ovog turnira. Ne plašimo se Hrvatske - istakao je selektor David Martin.

„AZURI” BI DA PREKINU LOŠU TRADICIJU

Italija protiv Mađarske (11.30) želi da osigura prvo odličje sa svjetskih prvenstava još od 2011. godine kada je osvojila zlato u Šangaju. Od tada, dva četvrta mjesta i jednom šesto nije učinak koji zadovoljava jednu od najvećih vaterpolo sila.

- Protiv Mađarske očekujem partiju šaha, detalji će presuditi. Spremni smo, podizali smo formu kako je turnir odmicao i vjerujemo u plasman u finale - kaže selektor Italije Alesandro Kampanja.

Mađari su se provukli protiv Australije (gol Martona Vamošaza pobjedu četiri sekunde prije kraja), sada im je cilj da u 32 minuta riješe sve - osiguraju medalju i put na Olimpijske igre.

- Ovo su najljepši mečevi. Ulog je veliki, ali ujedno i još veći izazov - poručio je Deneš Varga, koji se vratio u tim nakon loma malog prsta na ruci.

Bonus video: