Medalja je san, odlazak u Tokio prioritet

Crnogorski vaterpolisti u jeku priprema za Evropsko prvenstvo, koje se od 14. do 26. januara održava u Budimpešti
2545 pregleda 0 komentar(a)
Đuro Radović, Foto: Savo Prelević
Đuro Radović, Foto: Savo Prelević

Za crnogorske vaterpoliste je januar možda i najvažniji mjesec u 2020. godini - učestvovaće na Evropskom prvenstvu u Budimpešti na kojem žele da se umiješaju u borbu za medalju, ali i osiguraju kvalifikacije za Olimpijske igre u Tokiju.

Niko ne očekuje lak posao za izabranike Vladimira Gojkovića, tim prije što "ajkule" više nisu u užem krugu favorita na najvećim takmičenjima, ali makar plasman na kvalifikacioni turnir na OI ne bi smio da dođe u pitanje, jer je potrebno da naš nacionalni tim dođe makar do četvrtfinala na EP.

"Nikada nismo najavljivali velike stvari, pa nećemo ni sada. Možemo samo da obećamo veliku borbu u želji da ostvarimo zacrtani cilj. U Budimpešti moramo da pokažemo da vrijedimo", rekao je Đuro Radović, koji je godinama unazad standardni član seniorskog tima.

Evropsko prvenstvo je od 14. do 26. januara, a Crna Gora je u grupi A sa Hrvatskom, Njemačkom i Slovačkom. Pobjednik grupe ide direktno u četvrtfinale, drugoplasirana i trećeplasirana moraju u razigravanje za plasman među osam najboljih.

"Grupa je teška, svi znamo kvalitet Hrvatske, da je Njemačka rival za poštovanje i da ne smije da bude opuštanja protiv Slovaka. Odlučivaće nijanse, a mi moramo da svakoj utakmici u grupi pristupimo kao da je finale", kaže 20-godišnji Radović.

Naša selekcija je prije desetak dana počela pripreme za EP, u Podgorici je sparingovala sa Holanđanima, prije nego se preselila u Nikšić. Od četvrtka do pretposljednjeg dana 2019. će raditi u Herceg Novom.

Generalnu probu pred put u Budimpeštu imaće u Podgorici od 3. do 5. januara kada će učestvovati na turniru sa Francuskom, Njemačkom i Gruzijom.

"Postoji tenzija, znamo da je ulog na EP veliki, ali i vjerujemo u sopstveni kvalitet. Već nekoliko godina igramo u istom ritmu i znamo šta nas očekuje. Za koliko smo spremni, vidjećemo protiv najboljih ekipa na turniru. Favoriti? Mislim da je Srbija najbolja", zaključio je Radović.

Grupu B na EP čine Srbija, Rumunija, Holandija i Rusija, u C su Španija, Mađarska, Turska i Malta, a u D će se nadmetati Italija, Grčka, Francuska i Gruzija.

Plasman na Olimpijske igre do sada su izborili domaćin Japan, Srbija kao osvajač Svjetske lige prošle godine, Italija i Španija, aktuelni šampion i vicešampion svijeta, osvajač Panameričkih igara Sjedinjene Američke Države i Australija, prvak Okeanije.

Posljednji kvalifikacioni turnir je od 22. do 29. marta u Roterdamu, s kojeg četiri najbolja tima idu u Tokio.

Bonus video: