„Ajkule” sa Njemcima: Poraz je zabranjena riječ

Crnogorski vaterpolisti danas (17.30) igraju presudan meč za drugo mjesto u grupi, koje bi im u osmini finala Evropskog prvenstva za rivala donijelo Tursku. Neuspjeh vodi na Mađarsku ili Španiju
2516 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Aleksandra Krupanič
Vaterpolisti Crne Gore, Foto: Aleksandra Krupanič

Posljednja četvrtina duela sa Hrvatskom neka bude vodilja - ako crnogorski vaterpolisti ponove igru iz tih osam minuta protiv favorita za medalju sve je stvar rutine u ključnoj utakmici protiv Njemačke u posljednjem kolu grupe A na Evropskom prvenstvu.

„Ajkule“ već znaju da će igrati u osmini finala EP, ali suštinski je mnogo bitno s koje pozicije će stići do prvog stepenika nokaut faze takmičenja u Budimpešti. Pobjeda ili remi u utakmici sa „pancerima“ donose, naime, drugo mjesto i meč sa Turskom (trećeplasiranim timom grupe C), poraz bi „osudio“ izabranike Vladimira Gojkovića na okršaj sa jednim od favorita - Mađarskom ili Španijom.

Zato je jasno zašto je odmah nakon žrijeb za Evropsko prvenstvo utakmica sa Njemačkom proglašena za ključnu bitku na putu do kvalifikacija za Olimpijske igre (za to je potreban plasman među osam najboljih za EP).

- Njemci su ekipa koju ne smijemo da potcijenimo, mada mi ne možemo da potcijenimo nikoga, posebno timove na tom nivou. Oni igraju agresivnije od ostalih reprezentacija, ali nadam se da ćemo izvući pobjedu - kaže Dragan Drašković.

Centar Stefan Pješivac najbolje od svih reprezentativaca poznaje Njemce, jer je član berlinskog Špandaua. I zna koliko mogu da budu neugodni...

- Igraju fizički veoma zahtjevan vaterpolo. „Čupaće“, a ako sudije ne budu to kažnjavale, onda može da bude teško. Imaju kvalitet da iznenade svakoga, pa i nas. Vjerujem da ćemo se prilagoditi i dobro spremiti za važnu utakmicu - naglasio je Pješivac, koji se osvrnuo i na meč sa Hrvatima:

- Mislim da nismo igrali toliko loše, već da nismo koristili šanse. Bili smo u nekom grču, zbog toga smo vjerovatno imali i lošu realizaciju. Imali smo veliki rezultatski povratak, što će nam dosta značiti u narednim mečevima. Pokazali smo da možemo sa njima, a kad možemo sa njima - možemo sa svima - istakao je debitant na velikim takmičenjima.

Njemačka jeste napredovala, ali ovo je utakmica u kojoj, ipak, najviše zavisi od izdanja crnogorske selekcije. Kvalitet je apsolutno na strani „ajkula“, vidjelo se to i prije tačno dvije sedmice u Podgorici kada su istog rivala na pripremnom turniru savladale 19:11.

Da li Njemačka ima veći respekt od Crne Gore nego što zaslužuje postaće jasnije danas, ali u našem vaterpolu se neuspjesi ne zaboravljaju lako, pa ni onaj sa Svjetskog prvenstva 2009. u Rimu kada su Njemci slavili u osmini finala nakon peteraca.

Bila je to senzacija nad senzacijama, jer je Crna Gora u Vječni grad pošla kao prvi favorit za titulu... Taj šamar dobro pamte trojica asova iz sadašnje ekipe - selektor Gojković, koji je tada nosio kapicu, te Aleksandar Ivović i Draško Brguljan.

Šćepanović: Utakmica godine

Utakmica godine - eto toliko je važan duel sa Njemcima, poručuje član stručnog štaba Miloš Šćepanović.

- Ova utakmica je važnija od svega. Meč sa Hrvatskom je bio bitan da probamo da igramo protiv jedne od najboljih selekcija na svijetu. Žao nam je što nismo došli do boda, ali ništa se ne bi promijenilo. Nama pobjeda nad Njemačkom donosi to što želimo - rekao je Šćepanović.

Zna se na čijoj strani je kvalitet.

- Bolja smo ekipa, spremnija u svakom smislu. Svi očekuju pobjedu, ali momci će biti pod velikim pritiskom. Vjerujem da će izdržati sve i pobijediti - kazao je Šćepanović.

Bek Uroš Čučković žali za mečom protiv Hrvatske.

- Bili smo blizu, ali tu utakmicu moramo da zaboravimo. Njemce smo pobijedili u Podgorici, ali vjerujem da nisu pokazali sve što mogu, mada nismo ni mi. Biće drugačije, mnogo čvršće, a sudije puštaju igru sa više duela. Spremni smo na to, znamo što nas čeka i interesuje nas samo pobjeda - jasan je Čučković.

Bonus video: