Kinezi žele da uče od najboljih

Muška A vaterpolo reprezentacija Kine bila je dva mjeseca u Atini, a poslije Instituta Igalo odlazi na pripreme u Budvu
147 pregleda 0 komentar(a)
Vaterpolo reprezentacija Kine, Foto: PR Instituta Igalo
Vaterpolo reprezentacija Kine, Foto: PR Instituta Igalo
Ažurirano: 27.02.2018. 20:29h

Crnogorski vaterpolo stručnjak Petar Porobić, sada šef stručnog štaba svih nacionalnih selekcija Kine, doveo je na pripreme u Institut Igalo 26 igrača A reprezentacije, odnosno 35-članu delegaciju Kine.

Pripreme su organizovane u okviru nacionalnog programa svih selekcija za Olimpijske igre u Tokiju 2020. godine, saopšteno je iz te zdravstveno turističke ustanove.

Zadatak da podigne nivo vaterpola u Kini, Porobić uspješno obavlja, otkada je od septembra prošle godine, sa mjesta direktora VPSCG i predsjednika Stručnog savjeta za vaterpolo, preuzeo novu funkciju:

"Imao sam ponude i iz drugih država, ali u jednom momentu kada sam dobio ponudu Kine bilo mi je interesantno. To je velika zemlja, u progresu, pa i u sportskoj ekspanziji. Odlučili su da unaprijede timske sportove, pa i vaterpolo. To podrazumijeva pripreme reprezentacija van Kine, u zemljama gdje se igra najbolji vaterpolo. Tako je ženska reprezentacija Kine već četiri mjeseca u Kaliforniji", priča Porobić.

Muška A reprezentacija bila je prethodno dva mjeseca u Atini, a na vaterpolo mapi je prepoznata i Crna Gora. Poslije Instituta Igalo, kineska reprezentacija odlazi na pripreme u Budvu.

Već sljedećeg mjeseca Kinezi će otputovati za Barselonu.

Porobić ističe da su u Institutu odlični uslovi, jer je sve na jednom mjestu, od bazena, hotelskog dijela, teretane, terapija.

"Rukovodstvo i osoblje nam izlaze u susret. Igramo trening utakmice sa Jadranom, iako Jadran ima previše utakmica ovih dana. U junu ćemo se vratiti i napraviti zajedničke treninge sa reprezentacijom Crne Gore. Dogovaramo i organizaciju međunarodnog turnira", najavljuje Porobić.

Kineska reprezentacija do avgusta, prije Azijskih igara, te kvalifikacija za Olimpjske igre, imaće i trening utakmice sa Japanom, Njemačkom, SAD i Italijom. Ambicije su da se formira tim koji će dati rezultate i da se organizuje dobro rad sa mlađim selekcijama.

Opredjeljenje te zemlje je da ne dozvoli strancima da igraju za reprezentaciju, navodi Porobić, stoga je veći izazov napraviti dobre igrače.

Kinezi su zadovoljni uslovima i radom na pripremama u Institutu Igalo, potvrđuje i direktor muške selekcije Kine, Žao Ki.

On kaže da je Vaterpolo savez Kine, kada je započet program priprema za Tokio, dugo razmatrao kojeg inostranog stručnjaka će angažovati za selektora i odluka je bila da to bude prvi selektor Crne Gore, Petar Porobić, sa kojim je naša reprezentacija osvojila zlato na Evropskom prvenstvu u Malagi.

"Tokom ovog perioda priprema shvatili smo da je on veoma profesionalan. Radi naporno i već sada je zaslužan što je naš tim dosta napredovao. Takođe, u njega imamo puno povjerenje i u rad sa timom. Vjerujemo da ćemo ostvariti dobre rezultate nakon priprema", ističe Žao Ki.

On je prvi put u Crnoj Gori i obećava da će reprezentacija Kine i dalje dolaziti na pripreme, ne samo zbog objekta i uslova, već i zbog profesionalne uloge i gostoprimstva menadžmenta i osoblja Instituta Igalo.

Žao Ki ističe i dobru saradnju sa ekipom Jadran Carina, što je bio jedan od razloga njihovog dolaska na pripreme u Igalo.

Pojedini igrači pomažu savjetima u stvaranju nove kineske vatereplo reprezentacije.

Bonus video: