Ujed ajkule: Defanzivna perfekcija za san o medalji

Crnogorski vaterpolisti fenomenalnom igrom srušili Italiju u četvrtfinalu Evropskog prvenstva - 10:8. Za plasman u finale tim Vladimira Gojkovića će se boriti sa domaćinom Mađarskom
8137 pregleda 10 komentar(a)
Dragan Drašković je bio dvostruki strijelac, Foto: Aleksandra Krupanič
Dragan Drašković je bio dvostruki strijelac, Foto: Aleksandra Krupanič
Ažurirano: 22.01.2020. 22:19h

Kakav meč mogu da odigraju crnogorski vaterpolisti kada nemaju strahopoštovanje prema rivalu, već samo obavezan respekt, vidjelo se danas u Budimpešti u jednom od najzrelijih izdanja "ajkula" ikada na najvećim takmičenjima.

Crna Gora ide u polufinale nakon velike pobjede nad Italijom - slavila je 10:8 u 32 minuta skoro perfektne defanzivne igre koju je kada je bilo neophodno ispratio i raznovrstan napad, pa je zakazala duel sa Mađarskom, koja je opravdala ulogu favorita protiv Rusije (14:10).

Kako je igrala naša selekcija pred golom ovom okršaju maestralnog Dejana Lazovića govori i to da su "azuri" promašili 10 od 13 napada s igračem više, da nisu iskoristili osam zaredom i da su sredinom posljednje četvrtine samo uz pomoć sudija, koji su imali neke čudne odluke, došli u situaciju da u posljednja dva minuta pomisle da mogu da izbjegnu poraz.

Ali, bio je to dan "ajkula", prije svih Lazovića (12 odbrana), ali i kompletnog tima u kojem je svako na svoj način doprinio da aktuelnom prvaku svijeta ne ostane ništa drugo sem da čestita boljem...

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
Slavlje naših vaterpolista(Foto: Aleksandra Krupanič)

"Vidjela se energija između igrača, vjera i kada smo primili dva-tri gola koja nije trebalo da primimo. Mislim da je to presudilo, posebno u drugom poluvremenu. I kada su pravili greške, pokrivali su jedan drugog, a Lazović je bio nevjerovatan - uhvatio je praktično svaku loptu u drugom poluvremenu. Sada bi trebalo da ostanemo na zemlji. Došli smo do polufinala, ali imamo važne korake ispred nas", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Odbrana je odradila lavovski posao, a napad raspucan, pa je na poluvremenu bilo 7:6 u korist Crne Gore. Znalo se, ipak, da se ovakve utakmice pobjeđuju učinkom pred svojim, a ne preg golom protivnika. U tom segmentu je Gojkovićev tim u trećoj i posljednjoj četvrtini bio besprekoran.

Serijom 3:0 je od 7:7 došao do 10:7 (pogoci Vladana Spaića, Marka Petkovića i Aleksandra Ivovića iz peterca), tada je i bilo jasno da grabi ka velikom trijumfu.

Marko Petković
Velika pobjeda "ajkula"(Foto: Aleksandra Krupanič)

"U polufinalu smo, ali mislim da možemo i dalje, jer ovakvu atmosferu u timu nema nijedna selekcija na ovom takmičenju", kazao je Petković, sa četiri gola najefikasniji igrač utakmice.

Ako Crna Gora i u polufinalu ponovi neke stvari iz meča sa Italijanima, onda su joj šanse velike, iako je Mađarska napadački moćnija od rivala u četvrtfinalu.

"Ovi momci su u procesu nekoliko godina, neki nisu igrali na velikim takmičenjima do sada. Odlično su se uklopili, prava su grupa i zbog toga mi je puno srce. Što se tiče igre, teško je naći zamjerke kada se dobije Italija", poručio je Gojković.

ITALIJA - CRNA GORA 8:10 (3:3, 3:4, 1:2, 1:1)

Budimpešta - Bazen "Dunav arena". Sudije: Cvart (Holandija), Stavridis (Grčka). Igrač više: Italija 13 (3), Crna Gora 9 (5). Peterci: Italija 1 (-), Crna Gora 1 (1).

Italija: Del Lungo (osam odbrana), Di Fulvio, Luongo 1, Filjoli 1, Fondeli, Veloto, Rencuto Jodiće 1, Ećenike 1, Figari 2, Bodega 1, Ajkardi, Dolće 1, Nikozija.

Crna Gora: Lazović (12 odbrana), Brguljan 1, Radović 1, Petković 4, Čučković, Obradović, Vidović, Đurđić, Ivović 1, Spaić 1, Drašković 2, Pješivac, Tešanović.

Bonus video: