Crna Gora - Mađarska: Najveći izazov i meč za koji se živi

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore večeras u 19 sati igra polufinale Evropskog prvenstva protiv domaćina Mađarske i traži prvi plasman u finale najvećeg takmičenja nakon četiri godine
9863 pregleda 6 komentar(a)
Velika šansa za „ajkule”: Bogdan Đurđić, Foto: Aleksandra Krupanič
Velika šansa za „ajkule”: Bogdan Đurđić, Foto: Aleksandra Krupanič
Ažurirano: 24.01.2020. 11:23h

Kada su se početkom decembra okupili pred početak priprema za Evropsko prvenstvo, crnogorski vaterpolisti su mislili samo o plasmanu u četvrtfinale, a istovremeno priželjkivali ono što su i dobili - okršaj u polufinalu sa domaćinom Mađarskom.

Od večerašnje utakmice, koja će se igrati u 19 časova, ne postoji mnogo većih izazova u vaterpolu. Jer, igrati u Budimpešti protiv Mađarske, pred ispunjenom „Dunav arenom”, odlučivati o medalji..., veće od toga je samo da je Crna Gora na megdan Mađarima pod istim okolnostima izašla u finalnoj utakmici na najvećem takmičenju.

Mađari su ranije znali da „izgube glavu” kada su domaćini, dva puta su padali u finalima (EP i SP), ali u polufinalu nisu omanuli. Crna Gora sada ima plan da dodatno poremeti domaćina i da uđe u finale velikog turnira prvi put od Evropskog prvenstva 2016. i srebrne medalje u Beogradu.

Iza izabranika Vladimira Gojkovića je odličan nastup na EP do sada. Savladali su timove koje su morali (Slovačku, Njemačku i Tursku), izgubili su, i to jedva u derbiju grupe od Hrvatske, a onda konstantnu igru potvrdili u četvrtfinalu. Eliminisana je Italija, aktuelni prvak svijeta, što je u vaterpolo krugovima okarakterisano kao podvig. Pogotovo zbog načina na koji su „ajkule” umirile opasne „azure”.

Odbrana je prije dva dana napravila razliku, a danas će morati da bude makar na približnom nivou, jer je Mađarska napadački još raznovrsnija od tima Alesandra Kampanje...

- Nismo se vraćali na taj meč sa Italijanima, jer smo ga odigrali na visokom nivou. A i da je bilo grešaka, nema potrebe da se vraćamo na to. Uložili smo ogromnu energiju, koja je sve pokrila, i sada želimo da u polufinalu budemo na tom nivou i da dođemo u situaciju da vjerujemo u plasman u finale - rekao je Gojković.

A poslije onakvog trijumfa u četvrtfinalu, samopouzdanje je ogromno.

- Imamo još veću vjeru u sebe, a znamo da moramo da budemo na vrhunskom nivou. Znamo i šta treba da uradimo i na šta da obratimo posebnu pažnju. Mađari, prije svega, imaju šutere kakve nema nijedna selekcija na svijetu, ali igrali smo mnogo puta sa njima. Motiv će biti veliki, ako pristup bude kao protiv Italije, a u to ne sumnjam, imaćemo šta da pokažemo - dodao je crnogorski selektor.

Crna Gora je uglavnom na velikim takmičenjima izlazila kao pobjednik u duelima sa Mađarskom, ali jedan poraz se posebno pamti - dogodio se u finalu Svjetskog prvenstva 2013. u Barseloni kada je rezultat bio 8:7.

Mađari pred to SP nisu bili favoriti za medalju, baš kao što sada nije ni Crna Gora. Ima simbolike i u tome da su tada „ajkule”, pod komandom Ranka Perovića, na putu do finala (u polufinalu) nadigrale Italiju.

Naši vaterpolisti su na istom bazenu na kojem će se večeras suprotstaviti Mađarskoj - u „Dunav areni” - savladali istog rivala u finalu Svjetske lige prije godinu i po. Slavili su tada nakon peteraca (13:11), a čak devetorica igrača iz te ekipe u sastavu je i danas. To su Dejan Lazović, Draško Brguljan, Marko Petković, Stefan Vidović, Đuro Radović, Bogdan Đurđić, Aleksandar Ivović, Dragan Drašković i Vladan Spaić. Mađari su u odnosu na taj period jači...

- Sada su im tu Harai i Deneš Varga, koji je među dva-tri najbolja igrača svijeta. On je mozak i duša mađarskog tima i od njega zavisi koliko će i drugi igrači dobiti prostora. Mađari su mnogo jači nego tada, ali i mi smo iskusniji i imamo način da igramo sa njima - jasan je Gojković.

Bonus video: