U ovakvoj situaciji - opstanak je uspjeh

Izabrali smo najteži put, sve se rješavalo u posljednja dva kola, zato je i ovaj rezultat još veći - rekao je kapiten Marko Gopčević
1513 pregleda 2 komentar(a)
Vjeruje u bolje dane Primorca: Marko Gopčević, Foto: Savo Prelević
Vjeruje u bolje dane Primorca: Marko Gopčević, Foto: Savo Prelević

Primorac je ove sezone imao samo jedan cilj - da kako zna i umije osigura pravo da i naredne sezone igra u regionalnoj A1 ligi. Usput, i da promoviše i neke mlade asove. Bilo je svega, i momenata kada se činilo da je taj cilj veoma blizu, pa onda da klizi iz ruku, ali na kraju je sve došlo na svoje - izabranici Petra Vica su u posljednjem kolu pobjedom nad Partizanom „potpisali” opstanak u elitnom rangu.

- Nije bilo lako, nismo ni mislili da će biti, iako smo u prvom dijelu sezone igrali dobro, pobijedili u nekim teškim utakmica. Ali, sezona je takva, na neki način smo izabrali najteži mogući put, zato je i ovaj rezultat još veći - rekao je kapiten kotorske ekipe Marko Gopčević.

Najmlađi tim u istoriji Primorca imao je izazove svake sedmice, a slabije partije u drugom dijelu sezone, te porazi u direktnim duelima s timova koji se bore za opstanak (Šabac i Budva) značili su i da sastav iz drevnog grada u posljednja dva kola mora da rješava sve - protiv Mornara u Splitu, a onda i sa Partizanom u Budvi.

- Željeli smo da izbjegnemo neizvjesnost pred posljednja dva kola, znajući i koliko je teško igrati u Splitu, kao i to da nemamo prednost domaćeg bazena ni protiv koga. Ipak, ovaj tim je veoma mlad, oscilacije su potpuno očekivane i jednostavno nije bilo realno da na rutinski način dođemo do opstanka - kazao je Gopčević i dodao:

- Taj posljednji meč s Partizanom je imao dva puta. Prve tri četvrtine smo bili nestrpljivi, htjeli smo što prije da napravimo razliku, da prebrinemo brige. Tu se vidjela ta mladost, jer je ušla nervoza, Partizan je vodio i dva gola razlike. Smogli smo snage da odgovorimo kao pravi tim - smirila se tenzija i postigli smo golove koji su bili plod izrađenih akcija - prisjeća se iskusni vaterpolista.

Čelnici Regionalne lige su dan pred posljednje kolo donijeli odluku da prošire takmičenje i da naredne sezone umjesto 10 učestvuje 12 ekipa. To je značilo i da posljednjeplasirani tim A1 lige (sada je to Partizan) ide u baraž za opstanak.

- Nakon te odluke je bilo jasno da eventualnim porazom od Partizana ne možemo direktno da ispadnemo, ali smo opet i znali da bi nas i u baražu čekao veoma težak posao. Igrali bismo protiv Primorja, koje je veoma jako.

Svake sezone u ovom periodu Primorac je na prekretnici, do sada je jedva i opstajao, ali se makar naziru bolji dani.

- Bili smo praktično bez uprave, sve dok Opština Kotor nije preuzela stvari u svoje ruke. Mislim da smo sada na dobrom putu, crpimo iz mlađih kategorija koliko možemo, tako uvijek treba da bude, mada prvi i osnovni problem ostaje to što ne treniramo na svom bazenu. Poznato je da idemo u Budvu, da tamo i treniramo i igramo, i da nam je sve na neki način ograničeno - napominje Gopčević, koji je i sam trener mlađih kategorija kotorskog kluba.

- Vodim generaciju 2003. To više nisu djeca, imaju mnogo obaveza i u školi, a pored svega moraju da misle i na to da idu u Budvu da treniraju. Nije lako posvetiti se... Nadam se da će se sve napokon riješiti, da će Primorac znati na čemu je i da će polako početi da se podiže kao klub, a onda i da pravi moćan tim - zaključio je sin proslavljenog Zorana Džimija Gopčevića.

I sada i uvijek - zdravlje je na prvom mjestu

Sport je stao u svijetu, vaterpolo takođe zbog rizika od širenja epidemije koronavirusa. Primorac je prije šest dana odigrao posljednju utakmicu, protiv Partizana u regionalnom takmičenju, a sada je sve u vazduhu.

- Prekinuli smo treninge, shodno odlukama koje su donijete. To je i jedino moguće rješenje. Niko ne zna šta će se dešavati u narednom periodu kada je sport u pitanju, ali sada je to i manje važno. I sada i uvijek, zdravlje svih nas mora da bude na prvom mjestu, za sve ostalo ima vremena - rekao je Gopčević.

Bonus video: