Dirljiv oproštaj od legende vaterpola, Šapić: Tibore, nikada nećeš saznati koliko sam ti se divio

Od Benedeka se na dirljiv način oprostila još jedna vaterpolo ikona - Aleksandar Šapić

7035 pregleda 21 reakcija 1 komentar(a)
Tibor Benedek, Foto: AP
Tibor Benedek, Foto: AP

Svijet vaterpola žali za jednim od najboljih igrača svih vremena - legendarnim mađarskim asom Tiborom Benedekom, koji je preminuo danas u 48. godini.

Od Benedeka se na dirljiv način oprostila još jedna vaterpolo ikona - Aleksandar Šapić.

“Tibor je bio čovjek protiv kojeg sam igrao skoro 15 godina. On ljevoruk, uvijek je bio preko puta mene i imali smo direktnih duela na hiljade. Kako u našim nacionalnim selekcijama, tako i u različitim klubovima gde smo jedan protiv drugog igrali. Tibor je bio jedini vaterpolista kojem sam se istinski divio, koga sam na neki čudan način volio i poštovao, i koji je bio jedan od najvećih pokretača i motiva mog fanatičnog rada i spartanskog vaterpolo života, koji sam kroz karijeru vodio”, napisao je Šapić na Fejsbuku.

Šapić je naglasio da mu je Benedek bio izvor inspiracije.

“Kasnije kada sam počeo da igram protiv njega, uvijek sam želio i ulazio u duele baš sa njim, sa ogromnom željom da pokažem da sam mu dorastao… Umio sam često da budem grub, možda i da pređem granicu, ali sve iz želje da pokažem sebi i njemu da sam i sam sposoban da budem jednako dobar. Bio je fascinantna osoba, nikada na moju grubost nije isto reagovao, pa me je time praktično skoro uvijek anestezirao, da me je bilo sramota pred samim sobom što sam prelazio granicu grubosti… Igrao je snažno, ali nikada van okvira fer-pleja. Bio je uvijek smiren, pristojan, umjeren, kulturan, i što sam ga više upoznavao, to sam mu se više divio, prije svega kao čovjeku i osobi”.

Šapić je istakao da mu je žao što Benedeku nikada nije rekao koliko mu se zapravo divio.

“Otišao je čovjek kog sam na čudan način volio, iako nikada previše dugo nismo razgovarali. Otišao je čovjek koji je bio jedan od najvećih profesionalaca u istoriji našeg sporta, koji nikada nije bio umoran ili nespreman. Otišao je čovjek koji je mnogo uticao da i sam budem igrač kakav sam bio, a to nažalost nije ni znao, jer ja nisam imao hrabrosti da mu priđem i sve to kažem. Tibore, nikada nećeš saznati koliko si mi kao sportista značio i nikada neću zaboraviti ono što si bio u našem svijetu. A trag koji si ostavio u svjetskom vaterpolu neće zaboraviti ni generacije i generacije koje budu posle nas dolazile. Prijatelju, neka ti je laka zemlja. Počivaj u miru, veliki čovječe”, stoji u Šapićevoj objavi na Fejsbuku.

Bonus video: