Kina kao obećana zemlja: Porobić juri 5. Olimpijske igre

Poziv me je iznenadio, dugo nisam radio u ženskom vaterpolu - kaže Petar Porobić o preuzimaju ženske selekcije Kine

7215 pregleda 1 komentar(a)
Porobić je vodio “ajkule” na OI u Pekingu, Foto: Reuters
Porobić je vodio “ajkule” na OI u Pekingu, Foto: Reuters

Kina je obećana zemlja za Petra Porobića. Nakon epizode u kojoj je bio šef svih selekcija, pa selektor muške reprezentacije, sada je na redu novi izazov - rad sa ženskim nacionalnim timom.

Porobić je u Kini bio od novembra 2017, mandat je završio početkom ove godine u jeku pandemije koronavirusa, i u tom momentu djelovalo je da Kinezi više nisu opcija. A onda je stigao poziv...

- Kineskinje će igrati na Olimpijskim igrama i to je bio glavni razlog što sam odlučio da prihvatim poziv. Biće mi to peti put da učestvujem na OI u trenerskoj karijeri, naravno pod uslovom da sve bude kako treba i da se one održe naredne godine u Tokiju - rekao je Porobić za „Vijesti“.

U Sidneju 2000. Porobić je bio dio stručnog štaba SR Jugoslavije, četiri godine kasnije u Atini selekcije Srbije i Crne Gore. U Pekingu 2008. je sjedio na klupi „ajkula“, a onda 2016. i pomagao Vladimiru Gojkoviću u Rio de Žaneiru.

- Vaterpolo je jedan od pet ženskih sportova u kojima će Kinezi imati predstavnika na OI u Tokiju, uz odbojku, košarku, ragbi i hokej na travi. Poziv me je pomalo i iznenadio, s obzirom na to da dugo nisam radio u ženskom vaterpolu - kaže Porobić.

Bilo je to baš davno, još 1991. godine.

- Na samom početku profesionalne karijere, prije skoro 30 godina, vodio sam žensku reprezentaciju Jugoslavije. Bile su sankcije, nismo učestvovali na velikim takmičenjima, ali jesmo na nekim turnirima u Mađarskoj. Sada se na neki način vraćam na početak.

A koliko može Kina na Olimpijskim igrama?

- Gledajući ženski vaterpolo, shvatio sam da su samo Sjedinjene Američke Države jednostavno prejake. Svi ostali su sličnog kvaliteta, tu je i Kina. Ne znam da li je to kvalitet da se uđe u borbu za medalju, ali sigurno nije nemoguće uz dobar rad i pravi sistem.

Porobić u Kinu vodi i provjerene saradnike.

- Mladen Klikovac će biti kondicioni trener, kao i Vasko Đuza Vučković, koji je tehnička podrška, čovjek zadužen za video analizu. Biće sa mnom i jedan španski trener, te grčki, kao i nekoliko kineskih trenera. U svakom slučaju, u stručnom štabu će nas biti oko desetorica - ističe Porobić.

Plan priprema je posebna priča, jer ga je zbog pandemije nemoguće definisati.

- Planirano je da krajem avgusta ili početkom septembra otputujemo u Kinu. Naravno, moraćemo da prođemo sve mjere. Teško je organizovati utakmice, turnire s drugim reprezentacijama, pa je najrealnije da u prvom periodu, do Nove godine, radimo sami koliko je to moguće i da čekamo neki bolji period - zaključio je 63-godišnji stručnjak.

Bonus video: