Mirko Vičević kandidat za predsjednika: Ja sam čovjek vaterpola

Legendarni Mirko Vičević se kandidovao za predsjednika Vaterpolo saveza Crne Gore. Dosadašnjem prvom čovjeku VPSCG Dejanu Bajiću mandat ističe 17. decembra

9415 pregleda 10 komentar(a)
Mirko Vičević želi na čelo Saveza, Foto: B. Pejović
Mirko Vičević želi na čelo Saveza, Foto: B. Pejović

Vaterpolo savez Crne Gore ima predsjednika do 17. decembra, kada ističe mandat Dejana Bajiću, koji je još ranije izrazio želju da napusti tu funkciju.

Ljetos je u jednom momentu djelovalo izvjesno da će ga naslijediti Petar Porobić (to je, između ostalog, bila i Bajićeva želja), ali je prvi selektor u istoriji muške reprezentacije i osvajač evropske titule u Malagi u međuvremenu odlučio da preuzme žensku selekciju Kine.

Sada, šest dana do definitivnog Bajićevog odlaska poznato je da poziciju predsjednika ciljaju legendarni vaterpolista Mirko Vičević, kao i Ivan Noveljić, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, višegodišnjeg generalnog sponzora VPSCG.

Vaterpolo savez je od 2007. do 2016. vodio Srđan Kovačević, koji je tada bio u odboru direktora Elektoprivrede, da bi ga naslijedio Bajić, direktor firme Delta đenerali osiguranje (takođe jednog od sponzora VPSCG-a).

- Moj adut je što sam čovjek vaterpola, a mi valjda najbolje i znamo gdje su problemi i kako da ih rješavamo - rekao je Vičević.

Vičević je kao reprezentativac SFR Jugoslavije osvojio olimpijsko zlato u Seulu 1988, dva puta je bio šampion svijeta 1986. i 1991, a dvostruki je osvajač i Svjetskog kupa (1990. i 1991)...

- Odavno znamo da sadašnji predsjednik ide sa tog mjesta i mislim da smo potrošili i previše vremena. I neko mora da istupi, preuzme funkciju i svu odgovornost koju ona nosi. Ja sam spreman na to. Već sam i pričao s predstavnicima klubova, imam podršku većine - svi oni takođe vjeruju da na čelu Saveza treba da bude čovjek iz sporta. Tako je i u fudbalu, rukometu, odbojci..., zašto ne bi i u vaterpolu? - pita se Vičević i nastavlja:

- Znamo da je situacija u državi složena, da je kriza i zbog koronavirusa. Ali, u vaterpolu nikada nije ni bilo dobro kada su u pitanju finansije.

Crnogorsku reprezentaciju u narednoj godini čekaju kvalifikacije za Olimpijske igre, glavni cilj je doći do Tokija.

- Jasno je da je svaki dan bitan, da ovo pitanje mora da se riješi što prije, jer sve to treba organizovati. Naravno da je imperativ da se dođe do OI. Ko god bio na čelu, moramo da svi budemo na istom zadatku, da se misli na sve selekcije, klubove, da komunikacija bude svakodnevna. I, što je jako važno, da sve bude transparentno, da se zna ko je za šta odgovoran. Ja od odgovornosti nikada nisam bježao, a ubijeđen sam da i bi moje ime na čelu VSPCG mnogo pomoglo i kada su u pitanju internacionalni nastupi - zaključio je Vičević.

Bonus video: