Debrecin je dao odgovore, Perković poručuje: Ostavili smo snažan utisak

Crnogorski vaterpolisti u zvaničnim mečevima nakon godinu pauze nagovijestili da su favoriti za plasman na Olimpijske igre

1338 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Waterpolo.hu
Foto: Waterpolo.hu

S obzirom na to da skoro godinu nisu imali zvanične utakmice, da je odlazak u Debrecin u neku ruku bio put u nepoznato, učinak vaterpolo reprezentacije Crne Gore u kvalifikacijama za Svjetsku ligu mora da dobije visoku ocjenu.

"Ajkule" su odigrale tri meča, tri derbija - protiv Hrvatske, Italije i Grčke - slavile su u prva dva i tako izborile plasman na finalni turnir Svjetske lige koji je na programu od 28. juna do 1. jula u Tbilisiju.

I na kraju, tim Vladimira Gojkovića je u Mađarskoj dobio ono što je želio - jake provjere u kojima je mogao da stvori sliku pred februarske kvalifikacije za Olimpijske igre u Roterdamu.

"Mislim da smo u Debrecinu ostavili snažan utisak. Ekipe koja se nikada ne predaje, što smo pokazali protiv Hrvatske, kada smo gubili i preokrenuli. Pokazali smo i kvalitet i spremnost da u svakoj utakmici idemo na pobjedu. Kada se sve sabere, mislim da je ovo bila odlična priprema za Roterdam, jer smo stekli samopouzdanje i vidjeli na kom smo nivou i na čemu treba dodatno da radimo", rekao je najmlađi prvotimac u našoj selekciji Miroslav Perković.

Poraz od Grčke u finalu (12:7) donekle je pokvario utisak.

"Svaka utakmica nosi svoje greške, bilo ih je dosta, ali smo u prva dva meča to prikrili agresivnošću i željom. Bilo je dobrih stvari u igri, bilo je i manje dobrih, ali sam siguran da će stručni stab ukazati na greške i da ćemo ih riješiti do odlaska u Roterdam", dodao je centar Primorca.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Waterpolo.hu

Pobjede nad Hrvatskom i Italijom imaju težinu, ne samo zbog toga što su donijele put na F8 Svjetske lige.

"Bitne su na psihološkom planu. Nakon dugačke pauze zbog koronavirusa nismo znali šta da očekujemo,nismo imali predstavu kakvi smo u odnosu na druge ekipe. Trijumfi protiv velikih rivala kroz dobru igru grade samopouzdanje i daju dodatni motiv", kaže Perković, koji u martu puni 20 godina.

Sve je sada podređeno kvalifikacijama za OI, koje se održavaju od 21. do 28. februara.

Naša selekcija je u grupi sa Grčkom, Brazilom, Kanadom, Gruzijom i Turskom. U drugoj grupi su Hrvatska, Francuska, Rusija, Holandija, Njemačka i Rumunija.

Po dvije najbolje ekipe idu u polufinale, a tri prvoplasirane će izboriti plasman na Olimpijske igre.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Waterpolo.hu

"Jasno je da su kvalifikacije u Roterdamu glavni cilj. Siguran sam da će ekipa biti i više nego motivisana da pokaže najbolje što ima. Kalkulacije ne postoje, svaka utakmica je važna na putu ka Olimpijskim igrama. Poslije partija u Mađarskoj mislim da imamo čemu da se nadamo", ističe Perković.

Mladi sidraš je u Debrecinu na neki način debitovao u velikim utakmicama za A tim.

"Velika je čast biti dio reprezentacije, uopšte trenirati sa ovim momcima. Ukazala mi se prilika da poslije nekoliko prijateljskih utakmica zaigram i na zvaničnom turniru, gdje su učestvovale ponajbolje selekcije na planeti. Zadovoljan sam prikazanim, dokazao sam sebi da mogu da igram na ovom nivou. Sada moram da nastavim da radim, da budem još bolji. Ne krijem, nikada nisam bio motivisaniji i srećniji", zaključio je Perković.

Bonus video: