Borba za mjesto predsjednika - pjeni i ključa u Vaterpolo savezu

Skupština je trebalo da se sazove još 15. januara, vidimo da nije. Zašto? Odugovlači se, jer sam ja jedini kandidat, kupuje se vrijeme i krši se zakon - kaže Mirko Vičević, koji je jedini zvanično podnio kandidaturu za predsjednika VPSCG. Kao potencijalni kandidat se pominje Đuro Marić

28725 pregleda 258 reakcija 30 komentar(a)
Marić i Vičević, Foto: Filip Roganović/Nenad Mandić
Marić i Vičević, Foto: Filip Roganović/Nenad Mandić

Fotelja predsjednika Vaterpolo saveza Crne Gore formalno je prazna od 17. decembra prošle godine, kada je Dejanu Bajiću istekao mandat. Da Bajić neće ostati na toj funkciji bilo je jasno još ljetos - od tada je, valjda, bilo dovoljno vremena i prostora da se pronađe njegov nasljednik. Pitanje ko bi mogao da preuzme čelo VPSCG, međutim, i danas je u magli.

Statut VPSCG je jasan u slučajevima kada se bira rukovodstvo...

„Izbor novog predsjednika VPSCG i Upravnog odbora VPSCG obaviće se u roku od 30 dana. U međuvremenu predsjednik Skupštine preuzima nadležnosti predsjednika Upravnog odbora VPSCG do izbora novog predsjednika UO. Rok za saziv sjednice Skupštine je najmanje 15 dana prije utvrđenog termina za održavanje iste”, piše u Statutu.

Skupština, dakle, to nije ispoštovala, rok je probijen dvadesetak dana. Za to je, međutim, bilo dovoljno razloga, tvrdi njen predsjednik Đuro Marić.

- Prvo sam iz privatnih razloga bio spriječen da sazovem Skupštinu, onda su na red došli praznici, a sada i pripreme za kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre koji je prioritet nad prioritetima. Nakon turnira u Roterdamu (od 14. do 21. februara) održaće se Skupština. Sve po Statutu - rekao je Marić za „Vijesti”.

U vaterpolo krugovima se upravo Marić pominje kao potencijalni kandidat za predsjednika VPSCG. Ipak, zvanično u ovom trenutku postoji samo jedan kandidat - Mirko Vičević.

Legendarni vaterpolista i tim-menadžer Katara je podnio kandidaturu još 3. decembra, dvije sedmice prije nego je Bajiću istekao mandat. Do sada nije dobio protivkandidata, mada je teško vjerovati da će na tome i ostati.

- Skupština je trebalo da se sazove još 15. januara, vidimo da nije. Zašto? Odugovlači se, jer sam ja jedini kandidat, kupuje se vrijeme i krši se zakon kako bi se našao još neki kandidat ili kako bi se uticalo na ostale delegate - kaže Vičević.

Tvrdi da ima podršku.

- Odluku da se kandidujem sam donio nakon razgovora sa predstavnicima klubova, nakon što sam osjetio da imam njihovu podršku. Da su u Savezu do sada imali svog kandidata, ne bi se ovoliko čekalo - istakao je Vičević.

Ljetos je, inače, djelovalo izvjesno da će novi predsjednik postati bivši selektor naše reprezentacije Petar Porobić, ali od toga na kraju nije bilo ništa. Pred kraj 2020. godine je kao kandidat figurirao Ivan Noveljić, izvršni direktor Elektroprivrede Crne Gore, višegodišnjeg generalnog sponzora VPSCG. Ni ta mogućnost više ne postoji...

Februar je mjesec koji daje odgovore na mnoga pitanja u crnogorskom vaterpolu, ali je bez dileme najvažnije da li će „ajkule” izboriti plasman na Olimpijske igre.

Bonus video: