Spaić: Nisu samo Grci bitni u grupi

Prvi protivnik je Turska

2672 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Waterpolo.hu
Foto: Waterpolo.hu

Čekanju je došao kraj - crnogorski vaterpolisti napokon počinju borbu za plasman na Olimpijske igre.

Zbog pandemije koronavirusa koja je buknula početkom prošle godine, kvalifikacioni turnir - tada zakazan za mart - otkazan je, a 11 mjeseci kasnije je vrijeme da se svode računi.

"Ajkule", zvanično treći tim u Evropi, juri jedno od prva tri mjesta na putu do Tokija, a prvi protivnik na tom putu joj je Turska, vjerovatno i najslabija selekcija na turniru u Roterdamu.

"Konačno je došao trenutak da se borimo za Olimpijske igre, nakon skoro godinu čekanja. Živimo san da odemo u Tokio i siguran sam da imamo kvalitet da izborimo OI. U prvom meču protiv Turske smo apsolutni favoriti", rekao je bek Vlado Popadić.

Četiri ekipe iz grupe idu u četvrtfinale. Crna Gora cilja prvu poziciju kako bi imala otvoren put do polufinala.

"U grupi se sve vrti oko duela sa Grčkom. To je glavni rival za prvo mjesto, koje donosi i lakšeg rivala u četvrtfinale. Sa Grcima se poznajemo jako dobro, igrali smo nedavno protiv njih u Debrecinu, svjesni smo njihove snage. Radili smo na tome da ispravimo greške iz prethodnog međusobnog meča", istakao je Popadić.

Osvrnuo se i na strogih pravila na turniru.

Tako je FINA zbog pandemije koronavirusa istakla da će - u slučaju da tri osobe iz ekspedicije tokom turnira budu pozitivne (igrači, stručni štab ili neka druga osoba iz ekspedicije), ta reprezentacija se momentalno diskvalifikuje sa takmičenja.

"Slični su uslovi kao na turniru Svjetske lige u Debrecinu, gdje smo takođe imali rigorozne kontrole i testove na koronavirus. Sve činimo da budemo spremni", kaže Popadić, član francuskog Pa d'Eksa.

Centar Vladan Spaić je posljednjih dana bio pod znakom pitanja za kvalifikacioni turnir zbog povrede ramena.

Otputovao je s ekipom i veliko je pojačanje za sastav Vladimira Gojkovića.

"Spremni smo, bitno je što smo svi bili negativni na koronavirus i što možemo da miru da se posvetimo turniru. Turska - da uđemo maksimalno ozbiljno i motivisano i da probamo da taj meč iskoristimo kao pripremu za naredne duele", navodi Spaić.

Grčka - prvi veliki duel je tek u srijedu u 4. kolu. Do tada "ajkule" protiv slabijih rivala moraju da opravdaju ulogu favorita.

"Nikog ne potcjenjujemo, ali moramo da budemo svjesni svog kvaliteta. Ima osam utakmica u isto toliko dana, tako da na papiru lakše mečeve treba iskoristiti na pravi način kako bi i neki igrači koji se više troše dobili prostor da odmore i da svježi dočekaju završnicu turnira", zaključio je sidraš Marseja.

Bonus video: