"Ajkule" startuju: Osam dana do Tokija

Crnogorski vaterpolisti protiv Turske (17.30 sati) otvaraju kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre

7459 pregleda 6 komentar(a)
Crnogorska vaterpolo reprezentacija u Roterdamu, Foto: VPSCG
Crnogorska vaterpolo reprezentacija u Roterdamu, Foto: VPSCG

Specifičan turnir u Roterdamu, gdje će svaka od 12 selekcija odigrati po osam utakmica u osam dana, daće odgovor na pitanje da li crnogorski vaterpolisti u ovom momentu imaju snagu da se domognu Olimpijskih igara.

Viza za Tokio je primarni cilj još od završetka Igara u Rio de Žaneiru 2016. godine, a Crna Gora je propustila nekoliko šansi da i ranije dođe do nje. Najveću svakako u januaru prošle godine kada je osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu. Da je stigla do finala - sada bi se pričalo o pripremama, a ne o kvalifikacijama za OI.

Posljednja šansa je Roterdam, a prvi protivnik na turniru - Turska, danas od 17.30 sati, vjerovatno i najslabija reprezentacija na turniru, pa je trijumf na startu praktično upisan.

- Konačno je došao trenutak da se borimo za Olimpijske igre, nakon skoro godinu čekanja. Živimo san da odemo u Tokio i siguran sam da imamo kvalitet da izborimo OI - rekao je bek Vlado Popadić.

Četiri ekipe iz grupe idu u četvrtfinale. Crna Gora cilja prvu poziciju kako bi imala otvoren put do polufinala.

- U grupi se sve vrti oko duela sa Grčkom. To je glavni rival za prvo mjesto, koje donosi i lakšeg rivala u četvrtfinale. Sa Grcima se poznajemo jako dobro, igrali smo nedavno protiv njih u Debrecinu, svjesni smo njihove snage. Radili smo na tome da ispravimo greške iz prethodnog međusobnog meča - istakao je Popadić.

FINA je zbog pandemije koronavirusa donijela strogo pravilo - u slučaju da tri osobe iz ekspedicije tokom turnira budu pozitivne (igrači, stručni štab ili neka druga osoba iz ekspedicije), ta reprezentacija se momentalno diskvalifikuje sa takmičenja.

- Slični su uslovi kao na turniru Svjetske lige u Debrecinu, gdje smo takođe imali rigorozne kontrole i testove na koronavirus. Sve činimo da budemo spremni - kaže Popadić, član francuskog Pa d’Eksa.

Centar Vladan Spaić je posljednjih dana bio pod znakom pitanja za kvalifikacioni turnir zbog povrede ramena. Otputovao je s ekipom i veliko je pojačanje za sastav Vladimira Gojkovića.

- Spremni smo, bitno je što smo svi bili negativni na koronavirus i što možemo da miru da se posvetimo turniru. U prvi meč moramo uđemo maksimalno ozbiljno i motivisano i da probamo da ga iskoristimo kao pripremu za naredne duele - navodi Spaić.

Okršaj sa Grčkom je prvi veliki duel i na programu je tek u srijedu u 4. kolu. Do tada „ajkule” protiv slabijih rivala moraju da opravdaju ulogu favorita.

- Nikog ne potcjenjujemo, ali moramo da budemo svjesni svog kvaliteta. Ima osam utakmica u isto toliko dana, tako da na papiru lakše mečeve treba iskoristiti i da neki igrači koji se više troše dobiju prostor da odmore i da svježi dočekaju završnicu turnira - zaključio je sidraš Marseja.

Nakon meča sa Turskom, našu selekciju sjutra čeka duel sa Kanadom (17.30), a u utorak je protivnik Brazil (13). Derbi je u srijedu protiv Grčke (16), a posljednji meč u grupi A naša selekcija igra u četvrtak sa Gruzojom (13).

U grupi B su Hrvatska, Njemačka, Holandija, Rusija, Rumunija i Francuska. Po četiri tima iz dvije grupe idu u četvrtfinale koje je na programu u petak, polufinala se igraju u subotu.

Za nedjelju je zakazano finale, kao i meč za treće mjesto.

Tri ekipe idu u Tokio.

Bonus video: