Turnir počinje od Kanade

Crnogorski vaterpolisti nisu igrali protiv Turske, koja je diskvalifikovana sa kvalifikacionog turnira za OI zbog koronavirusa. Danas duel sa Kanađanima (17.30)

2457 pregleda 0 komentar(a)
Kanada mora da se shvati ozbiljno: Aleksa Ukropina, Foto: Waterpolo.hu
Kanada mora da se shvati ozbiljno: Aleksa Ukropina, Foto: Waterpolo.hu

Turnir zvanično nije bio ni počeo kada su crnogorski vaterpolisti juče nešto prije 12 časova saznali da neće ni igrati prvu utakmicu kvalifikacija u Roterdamu. Rival je trebalo da bude Turska, koja je zbog velikog broja slučajeva zaraze koronavirusom i diskvalifikovana sa turnira shodno rigoroznom pravilu koje je donijela FINA.

Primjer Turske samo pokazuje koliko rizikuju i ostale reprezentacije u Roterdamu, posebno one najkvalitetnije. Jer, djeluje nestvarno, nažalost ne i nemoguće, da koronavirus spotakne i Crnu Goru, Grčku ili Hrvatsku - tri najjače ekipe na turniru - u želji da opravdaju ulogu favorita i izbore vizu za Olimpijske igre u Tokiju.

„Ajkule” su tako neočekivano još jedan dan provele spremajući se za rivale, a prvi naredni je Kanada danas od 17.30 časova.

- Gledali smo na utakmicu sa Turskom kao na šansu za uigravanje, ali je svakako zgusnut raspored i svaki dan odmora više može da bude bitan. Treba da se fokusiramo na Kanadu, to je naredni rival, čija se igra zasniva na kvalitetima jednog igrača. Ako budemo na pravom nivou, Kanađani ne bi trebalo da predstavljaju problem. Poslije slijedi Brazil, i tu smo favoriti - rekao je Aleksa Ukropina.

U grupa A, u kojoj je naša selekcija, prvog dana su odigrana dva meča. Grčka je u neizvjesnom duelu savladala Gruziju rezultatom 11:10 (pobjedonosni gol je postigao Joanis Fudulis pet minuta i devet sekundi prije kraja), dok je Kanada bila bolja od Brazila 11:7.

- To što nismo igrali u prvom kolu nam ne remeti mnogo, iako bi možda bilo bolje da nije takva situacija, da smo osjetili bazen i tenziju koju donose ovakvi turniri. Ali, idemo dalje, spremamo se za Kanadu, onda i za Brazil, pa za Grke, koji su najveći rival i grupi. Moramo da shvatimo Kanađane veoma ozbiljno i onda neće biti problema - kaže centar Vladan Spaić.

„Balon” u Roterdamu ne pada teško izabranicima Vladimira Gojkovića koji u tom režimu funkcionišu gotovo posljednje dvije sedmice. Još od završetka turnira u Podgorici, na kojem su učestvovale i Sjedinjene Američke Države i Srbija.

- Zatvoreni tip priprema smo imali i u Podgorici, ovdje je isto. Tako mora da bude i ne obaziremo se. Mislimo samo na turnir i to kako da dođemo do Olimpijskih igara - istakao je Spaić.