„Ajkule” savršenom odbranom savladale Grčku, 1. mjesto u džepu

Tim Vladimira Gojkovića savladao Helene 8:4 i praktično obezbijedio čelnu poziciju u grupi A pred četvrtfinale turnira u Roterdamu

22921 pregleda 71 reakcija 25 komentar(a)
Foto: Aleksandra Krupanič
Foto: Aleksandra Krupanič

Poslije sedam godina, tri poraza i remija, vaterpolisti Crne Gore su konačno savladali Grčku na zvaničnim utakmicama.

I to su uradili u velikom stilu - tim Vladimira Gojkovića je fenomenalnom odbranom „udavio” Helene, slavio 8:4 i praktično obezbijedio 1. mjesto u grupi A kvalifikacionog turnira za Olimpijske igre.

Pred ulazak u vodu u Roterdamu, „ajkule” su saznale da je Rusija iznenadila Hrvatsku, dala posljednjih pet golova i trijumfovala 14:13, čime je narušila „crtani” raspored nokaut faze.

Mogli su Draško Brguljan i drugovi da kalkulišu, da ne „zapinju” protiv Grka, kako bi u eventualnom polufinalu izbjegli Hrvatsku, ali im to nije padalo na pamet.

Gojković je na startu iznenadio selektora Teodorosa Vlahosa, jer je na poziciju centra stavio Uroša Čučkovića. Prvi napad nije iskorišćen, ali je brzo krenula kanonada - Marko Petković je pogodio poslije 82 sekunde, potom i Vladan Spaić ušao u bazen, izdržao Joanisa Fudulisa na leđima i povisio na 2:0, da bi sjajnu seriju zaokružili Aleksandar Ivović i ponovo Petković, ovog puta sa igračem više za 4:0.

Grčka se nekako oslobodila sjajnog pritiska protivnika i 50 sekundi prije kraja 1. četvrtine, iz trećeg napada sa igračem više, Dimitrios Skubakis je konačno savladao Dejana Lazovića.

U nastavku meča „ajkule” nisu bile moćne u napadu kao u prvih sedam minuta, na šta je uticao i raspoloženi golman Emanuil Zerdevas.

Ali, u odbrani su blistali i jedinu grešku u 1. poluvremenu napravili u 11. minutu, kada je Vladu Popadiću pobjegao Stilijanos Argiropulos, a Brguljan skrivio peterac, koji je za 4:2 realizovao Fudulis.

Do kraja poluvremena je Zerdevas branio fenomenalno, zaustavio zicere Miroslava Perkovića i Dušana Matkovića, ali je Aleksa Ukropina prekinuo sušni period dug preko osam minuta i povisio za 5:2 na odmoru.

Odmah na početku 3. kvartala 22-godišnji Matković je povisio na 6:2, a Lazović odbranio šut Konstantinosa Murikisa sa dva metra u napadu sa tri igrača više!

Tada je bilo jasno ko će pobijediti, iako su Grci zaprijetili i početkom posljednje dionice prišli na 6:4.

Nade im je brzo ugasio zvanično najbolji sportista Crne Gore, Draško Brguljan, koji je golovima sa igračem više i iz kontre pet minuta i 27 sekundi prije kraja postavio konačnih 8:4.

GRČKA - CRNA GORA 4:8 (1:4, 1:1, 1:1, 1:2)

Roterdam - Olimpijski bazen. Sudije: Buć (Španija), Derviju (Francuska). Igrač više: Grčka 9 (2), Crna Gora 8 (3). Peterci: Grčka 1 (1).

Grčka: Zerdevas (12 odbrana), Genidunijas, Skubakis 1, Kapocis, Fudulis 1 (1), Papanastasiju, Dervisis, Argiropulos 1, Murikis 1, Kolomvos, Juvecis, Vlahopulos, Galanidis.

Crna Gora: Lazović (devet odbrana), Brguljan 2, Perković, Petković 2, Čučković, Popadić, Vidović, Ukropina 1, Ivović 1, Spaić 1, Matković 1, Radović, Kandić.

Bonus video: