Iz Roterdama pravo u Tokio: Crna Gora potvrdila da joj je mjesto među najvećima

"Ajkule" su prva selekcija iz naše države koja je osigurala OI, svi se nadaju i da neće biti jedina

20979 pregleda 107 reakcija 10 komentar(a)
Foto: Orange Pictures
Foto: Orange Pictures

Koliko u Crnoj Gori ima bazena i vaterpolo klubova - davno je ispričana priča.

To, ipak, sada nije tema, ali mora da se ima u vidu kada se priča o našoj reprezentaciji koja godinama iz (pre)male baze i katastrofalne infrastrukture pronalazi način da sačuva mjesto u vrhu svjetskog vaterpola.

Da joj je tu i mjesto pokazala je u Roterdamu, na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre gdje je u velikom stilu izborila vizu za Tokio.

"Ajkule" su prva selekcija iz naše države koja je osigurala OI, svi se nadaju i da neće biti jedina.

Tim Vladimira Gojkovića je u još jednom spektaklu protiv Hrvatske pokazao svu vrijednost - slavio je poslije peteraca 14:12 i plasirao se u finale kvalifikacionog turnira.

Taj posljednji meč će biti revijalnog karaktera, a Gojkovićevi momci su i zaslužili jednu utakmicu za svoju dušu, jer su od ponedjeljka do večeras u šest mečeva odigrali na vrhunskom nivou i upisali isto toliko trijumfa.

"Teško je reći nešto specijalno, ali moramo da budemo svjesni da je ovo veliki uspjeh. Da mala Crna Gora četvrti put zaredom obezbijedi plasman na Olimpijske igre", rekao je Gojković.

"Ovo je nova ekipa koja se gradila i koja je morala kroz kvalifikacije, protiv teških rivala, da ispuni cilj. Zato smo posebno zadovoljni. Ovo je kompletan uspjeh - svih koji su bili tu od 2016. godine kada je projekat OI počeo. Svima moram da se zahvalim, Savezu na podršci, svima na podršci, te sada već bivšem predsjedniku Dejanu Bajiću".

Rival u nedjelju od 16 sati je Grčka koja je savladala Rusiju (13:10) i poslala je u borbu za treće mjesto gdje će protiv Hrvatske odlučivati ko je posljednji putnik na OI.

Okršaj sa "barakudama" je bio pravi derbi u kojem je Crna Gora i defanzivno (igrač više protivnika 9-1) i ofanzivno (naš 10-7) u većem dijelu meča izgledala čudesno.

Doduše, uz neke propuste pred golom Dejana Lazovića koje napadači kakve imaju Hrvati lako kažnjavaju.

I u tako odličnom izdanju crnogorska reprezentacija je bila na ivici poraza, jer je Hrvatska minut i 24 sekunde prije kraja vodila 10:9 i imala napad s igračem više. Nije ga iskoristila, a "ajkule" jesu priliku koja im se ukazala u posljednjih šezdesetak sekundi.

Mladi centar Miroslav Perković je 24 sekunde prije kraja zatresao mrežu u napadu s igračem više za 10:10 i putnika u Tokio su odlučivali peterci.

Hrvati kao da na to nisu bili spremni, jer su u prve tri serije promašili dva puta (prvo je Loren Fatović pogodio stativu, onda je Lazović zaustavio Luku Bukića).

Aleksa Ukropina je u četvrtoj seriji propustio šansu da riješi sve, ali je time samo "poklonio" slavu kapitenu Drašku Brguljanu koji je u petoj seriji stavio tačku.

I donio svom timu četvrti nastup na OI u istoriji. Svi se nadaju da će ovaj u Tokiju biti uspješniji nego prethodna tri kada je naša reprezentacija gubila u mečevima za bronzu.

"Imali smo uspone i padove, takav je bio meč. Imamo još jednu šansu za OI, vjerujem da imamo snagu da je iskoristimo. Momci moraju da sačuvaju mir", kazao je selektor Hrvatske Ivica Tucak.

Bonus video: