Dušan Matković: Imamo mentalitet velike ekipe

Naša nevjerovatna timska energija je napravila razliku u Roterdamu - kaže Dušan Matković, koji postaje nezamjenjiv član vaterpolo reprezentacije Crne Gore

5715 pregleda 3 komentar(a)
Predvodnik mladog talasa: Dušan Matković, Foto: Waterpolo.hu
Predvodnik mladog talasa: Dušan Matković, Foto: Waterpolo.hu

Trinaest ratnika je imao selektor vaterpolo reprezentacije Crne Gore Vladimir Gojković tokom kvalifikacionog turnira u Roterdamu. Njima uz rame bili su i Petar Tešanović i Petar Mačić, momci koji su u borbu za plasman na Olimpijske igre pošli kao rezerve, svjesni da će dobiti šansu samo u slučaju da neko od odabranih 13 bude zaražen koronavirusom.

Pored 15 momaka koji su predstavljali državu u Holandiji, tu su i Đuro Radović, Bogdan Đurđić, Dimitrije Obradović, Dušan Banićević, Marko Mršić, iskusni Dragan Drašković... Sva ta imena govore da Crna Gora u ovom momentu ima makar dvadesetak igrača koji su dio seniorske selekcije i konkurisaće za OI u Tokiju. Biće, dakle, Gojković na slatkim mukama tokom ljetnjih priprema.

Jedan od onih koji je u posljednjih nešto više od godinu potpuno iskoristio šansu je Dušan Matković. Polako i sigurno postaje nezamjenjiv član nacionalnog tima, a kakav je potencijal moglo je da se vidi na svakom od sedam mečeva u Roterdamu, sa potvrdom na posljednjem, kada je u pobjedi nad Grčkom postigao pet od 10 golova naše ekipe.

15 golova je postigao Dušan Matković u sedam mečeva na kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre. Drugi je strijelac crnogorske selekcije u Roterdamu, iza Aleksandra Ivovića koji se upisao 17 puta

- Ovo je izvanredan rezultat, svi zaslužuju čestitke - od igrača, do stručnog štaba. Četvrti put Crna Gora ima predstavnika vaterolo turniru na Olimpijskim igrama, što nije mala stvar kada uzmemo u obzir trenutne uslove u kojima rade klubovi. Zbog svega toga je uspjeh vredniji - rekao je Matković za „Vijesti“.

Crnogorski vaterpolisti su na kvalifikacionom turniru imali snagu više od ostalih ekipa. Dominantno su osvojili 1. mjesto, ispred Grčke i Hrvatske. Ova tri tima su i pred početak viđeni kao favoriti za olimpijske vize.

- Ono što nas je izdvajalo na ovom takmičenju je nevjerovatna timska energija. Relativno smo mlada ekipa, ako izuzmemo nekoliko starijih igrača, možda i najmlađa... Morali smo da pronađemo model kako da pariramo velikim ekipama i da nadomjestimo određeno neiskustvo i mladost. Mislim da smo u tome uspjeli i da je velika borbenost i vjera u sebe do posljednjeg minuta jedini pravi put za našu ekipu - istakao je Matković, koji je 1. februara napunio 22 godine.

Meč sa Hrvatskom u polufinalu, koji je donosio plasman na OI, bio je pun uzbuđenja. Crna Gora je slavila nakon peteraca i treći put zaredom srušila velikog rivala.

- Ulog je bio veliki, ali nijednog momenta se nismo uplašili pobjede. Gledajući izdanja svih ekipa tokom ovog turnira, naša reprezentacija je realno najviše pokazala, tako da smo u taj meč ušli sa mentalitetom velike ekipe. Naravno, postojala je određena doza pritiska da u polufinalnoj utakmici izborimo vizu za Tokio, ali ništa više od toga. Dokazali smo koliko vrijedimo i iskoristili smo prvu šansu za Tokio - kaže Matković.

Crnogorske reprezentativce godinama unazad krasi skromnost, Matković se potpuno uklopio u takav profil:

- Prijaju mi pohvale i lijepo je znati da se rad, trud i zalaganje na kraju isplate. Koncepcija u našoj ekipi je takva da je svaki igrač bitan, tako da ne vidim sebe kao pojedinca, nego kao člana grupe. Ipak, činjenica je da sam proteklih godina radio izuzetno jako kako bih se nametnuo i ušao u A selekciju - zaključio je Matković.

Grupa na OI nije mogla da bude teža

Crnogorska reprezentacija igra odlično već više od godinu - još od Evropskog prvenstva u Budimpešti kada je osvojila bronzanu medalju. Koronavirus je lani usporio put „ajkula“, ali i 2021. je počela na fantastičan način.

- Mislim da su medalja sa EP, pa turnir Svjetske lige u Debrecinu početkom ove godine, sada i kvalifikacioni turnir za Olimpijske igre, pokazali da Crna Gora ima budućnost. Mladi smo, puni energije i želje, tako da sa te strane nema brige. Ali, moram da naglasim da bi crnogorski vaterpolo bio mnogo bogatiji i u mnogo boljem položaju kada bi bazen u Kotoru radio. Sredinom marta navršiće se četiri godine od kako je bazen „Nikša Bućin“ zatvoren, tako da mislim da je krajnje vrijeme da se radovi završe - podsjetio je Dušan Matković na probleme u drevnom gradu.

Crna Gora će u grupi na Olimpijskim igrama biti sa Srbijom, Hrvatskom, Španijom, Australijom i Kazahstanom.

- Mislim da su svi saglasni da smo izvukli „grupu smrti“. Sada je nezahvalno komentarisati koliko i dokle možemo na Olimpijskim igrama, ali ono što je sigurno je da u kojem god sastavu odemo - daćemo sve. Ima dosta vremena do Igara, samo je bitno da odemo u Tokio maksimalno spremni za nadmetanje sa najboljim svjetskim ekipama - kazao je Matković.

Bonus video: