Gojković: Prava provjera protiv najboljih

Meč "ajkula" i "delfina" se igra u utorak od 18.30 časova
0 komentar(a)
Vladimir Gojković, Foto: Fina-budapest2017.com
Vladimir Gojković, Foto: Fina-budapest2017.com
Ažurirano: 11.12.2017. 15:46h

Crnogorski vaterpolisti danas počinju sezonu u Svjetskoj ligi, a protivnik je dežurni osvajač ovog takmičenja - reprezentacija Srbije.

"Ajkule" su u prvom kolu grupe A bile slobodne, a Srbija u derbi ulazi s pobjedom iz duela sa Rumunijom kada je slavila rezultatom 12:3.

Plasman na finalni turnir izboriće pobjednici iz tri evropske grupe, a kolike su šanse našeg tima da ode u završnicu biće jasnije poslije meča koji se igra u Nišu sjutra od 18.30 časova.

"Ovo nam je prva utakmica u ovogodišnjoj Svjetskoj ligi i ujedno duel sa najtežim mogućim protivnikom koji će biti u najjačem sastavu. Kao što smo i rekli ranije, imali smo mnogo problema oko kompletiranja ekipe, ali na to nismo mogli da utičemo. Ovaj meč je svakako dobra provjera za nas, jer igramo protiv najboljih. Kroz ovakve utakmice sigurno možemo još da napredujemo i dobijemo realniju sliku sopstvenih mogućnosti", rekao je selektor Crne Gore Vladimir Gojković.

Gojković je u subotu saopštio spisak na kojem se našao i Aleksandar Ivović, povratnik koji je posljednji meč za nacionalni tim odigrao na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru prošlog ljeta.

"Suprotstavićemo se Srbiji s timom koji nismo planirali u prvom momentu. Ali, svi imaju priliku da se pokažu. Srbija je favorit, ali i mi kao Crna Gora moramo da uradimo sve da pružimo jači otpor", dodao je Gojković.

Pored pomenutog Ivovića, Srbiji će se suprotstaviti golmani Dejan Lazović i Slaven Kandić, te Draško Brguljan, Bojan Banićević, Marko Petković, Stefan Vidović, Đuro Radović, Dragan Drašković, Aleksa Ukropina, Vladan Spaić, Vlado Popadić i Jovan Sarić.

Crna Gora i Srbija su se posljednji put u Svjetskoj ligi srele 2016. godine, i to u grupi B, u kojoj su još bili Španija i Francuska.

"Delfini" su bili bolji u Budvi rezultatom 12:10, dok se Crna Gora revanširala i Banjaluci kada je bila bolja nakon peteraca.

Srbija je na kraju kao prvoplasirana izborila plasman u Superfinale i osvojila titulu.

Srpski vaterpolisti, s druge strane, prihvataju ulogu favorita, ali dobro znaju ko im je protivnik.

"Sastav Crne Gore ne treba da nas interesuje, niti da nas zavara i sigurno je da rival dolazi da odigra rasterećeno i najbolje što može. Moramo da kvalitet dokažemo i u bazenu", poručio je jedan od najboljih igrača na planeti Filip Filipović.

Srbija je Svjetsku ligu osvajala posljednjih pet godina, a devet puta od 2007.

Izuzetak je samo turnir u Podgorici 2009. kada je Crna Gora bila najbolja, te 2012. kada se Srbija nije ni takmičila.

Pored zlata iz glavnog grada Crne Gore, naši vaterpolisti imaju i srebro iz Niša (2010), te bronze iz Čeljabinska (2014) i Dubaija 2015.

Bonus video: