„Ajkule” furioznim 2. poluvremenom do četvrtog finala

Crna Gora na polovini polufinala u Tbilisiju gubila 3:2 od Grčke, a onda serijom 6:0 riješila sve dileme. Rival u finalu Italija ili SAD

19172 pregleda 21 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Fina
Foto: Fina

Dugih 12 minuta mučili su se vaterpolisti Crne Gore sa odbranom Grčke, nikako nisu uspijevali da nađu put do mreže Emanuila Zerdevasa, a onda su se razgoropadili i za četiri minuta izborili četvrto finale Svjetske lige.

Od sredine do kraja 3. četvrtine, „ajkule” su serijom 4:0 preokrenule na 6:3 i time trasirali put ka pobjedi. Na kraju je bilo 8:4.

Ključ je, ipak, bio u sjajnoj odbrani, za koju Heleni nisu imali nikakvo rješenje, pa su treći put ove godine morali da potpišu kapitulaciju pred izabranicima Vladimira Gojkovića.

Grci su bolje počeli meč, u 1. četvrtini dva puta vodili, a onda 11 sekundi pred poluvrijeme dali jedini gol u 2. dionici i treći put poveli.

Do kraja, međutim, nisu ni zaprijetili, jer je odbrana Crne Gore bila fenomenalna, a sve što je nekako i prošlo pored ruku Draška Brguljana, Aleksandra Ivovića i drugova lako je branio Petar Tešanović.

U posljednjem kvartalu su pogađali Aleksandar Ivović i Dušan Banićević za rekordnih 8:3, da bi Konstadinos Juvecis prekinuo post dug 14 minuta i dao utješni gol...

Najefikasniji je bio Dušan Matković sa dva gola, a po jedan su dali Brguljan, Ivović, Banićević, Miroslav Perković, Aleksa Ukropina i Vladan Spaić. Tešanović je upisao 10 odbrana.

Za Grke su, osim Juvecisa, pogađali Konstadionos Genidunijas, Marios Kapocis i Jorgos Dervisis, dok je Zerdevas zaustavio devet šuteva.

„Ajkule” će u finalu igrati sa pobjednikom meča Italija - SAD.

Tražiće treću titulu, nakon što su pehare osvojile 2009. u Podgorici i 2018. u Budimpešti.

GRČKA - CRNA GORA 4:8 (2:2, 1:0, 0:4, 1:2)

Tbilisi - Olimpijski bazen. Sudije: Periš (Hrvatska), Derviju (Francuska). Igrač više: Grčla 7 (2), Crna Gora 10 (4).

Grčka: Zerdevas (devet odbrana), Genidunijas 1, Skubakis, Kapocis 1, Fudulis, Papanastasiju, Dervisis 1, Argiropulos, Murikis, Kolomvos, Juvecis 1, Kalogeropulos, Galanidis.

Crna Gora: Kandić, Brguljan 1, Perković 1, Petković, Čučković, Obradović, Vidović, Ukropina 1, Ivović 1, Spaić 1, Matković 2, Banićević 1, Tešanović (10 odbrana).

Bonus video: