Herceg Novi i Jadran: Olimpijski fenomen

Sa hercegnovskog prostora, iz grada koji sa širom okolinom ima 30-ak hiljada stanovnika, Crnu Goru u Tokiju predstavlja 11 sportista - trećina od ukupnog broja olimpijaca

23386 pregleda 212 reakcija 24 komentar(a)
Foto: VK Jadran
Foto: VK Jadran

Između Škvera, doma Vatepolo i plivačkog kluba Jadran, i Jedriličarskog kluba Jugole Grakalić nema ni 20 metara.

Sa tog hercegnovskog prostora, iz grada koji sa širom okolinom ima 30-ak hiljada stanovnika, Crnu Goru u Tokiju predstavlja 11 sportista - trećina od ukupnog broja olimpijaca.

Trebalo je da ih bude i 12, mada Danka Kovinić nije “iz vode”, već sa šljake i betona, ali je naša najbolja teniserka morala da otkaže nastup, zbog povrede. Herceg Novi je odavno grad vaterpola, Jadran dugo godina najbolji i najorganizovaniji klub u Crnoj Gori, a čak devet od 12 članova crnogorske selekcije ili je igralo ili još igra na legendarnom Škveru.

Aleksandar Ivović, Slaven Kandić, Marko Petković, Vlado Popadić, Stefan Vidović, Aleksa Ukropina, Vladan Spaić, Dušan Banićević i Petar Tešanović braniće boje Crne Gore na olimpijskom turniru, pokušati da donesu prvu medalju, nakon što su prethodne tri generacije stale na posljednjim koracima i u Pekingu, Londonu i Riju osvojile četvrto mjesto.

- Malo je reći da smo ponosni na to što toliko Jadranaša igra za reprezentaciju Crne Gore. Nema velike tajne u tome - rad i samo rad, vodimo računa o mlađim selekcijama, pokušavamo da im stvorimo najbolje moguće uslove, a i tradicija je takva da se vaterpolo u Novom, malo je reći, voli - kaže direktor Jadrana Miloš Mračević.

Ako je Herceg Novi olimpijski grad, Jadran je olimpijska sredina - iz Jadrana je na Olimpijskim igrama od Drugog svjetskog rata do danas učestvovalo ukupno 38 sportista, od kojih je 25 poniklo u Herceg Novom, a 13 igralo za klub iz Novog (24 vaterpolista i četvoro plivača).

Mnogi od njih, poput Aleksandra Ivovića, višestruki su olimpijci.

- Zbog toga imamo u planu, a uradili smo i idejno rješenje za Zid olimpijaca na kome će biti ispisana imena svih njih. Ostavićemo, naravno, i prostora za nove, jer vjerujemo da će tradicija da se nastavi - ističe Mračević.

Idejno rješenje Zida Jadranovih olimpijaca
Idejno rješenje Zida Jadranovih olimpijacafoto: VK Jadran

Jadran u Tokiju predstavlja i mlada plivačica Anđela Antunović, koja će se takmičiti na 100 metara slobodnim stilom.

Drugim vodenim sportskim putem krenuo je Milivoj Dukić, koji je iz JK Jugole Grakalić, krenuo na put svjetskim morima i stekao status olimpijca-veterana -

Igre u Tokiju biće mu treće u karijeri, sa samo 28 godina.

Sportista je 11, ali u olimpijskom timu ima još Novljana.

Vladimir Gojković i Miloš Šćepanović, naši proslavljeni vaterpolisti, sada su u stručnom štabu - Gojković kao selektor, Šćepanović kao trener, a uz njih su i Zoran Ivanovski i Milan Ćirović. Dio ekipe je i fizioterapeut Dejan Mihajlović. Iz Herceg Novog je i Danijela Franeta (djevojačko Đikanović), selektorka plivačkog tima, dok je Predrag Dabović ljekar olimpijske misije COK-a u Tokiju.

Herceg Novi nije samo olimpijski grad, već i olimpijski fenomen…

Bonus video: