Đuro Radović pred dvogodišnjom suspenzijom - greška koja se skupo plaća

Crnogorski vaterpolista nije ispoštovao pravila Svjetske antidoping agencije, VPSCG 7. oktobra stigao dopis od FINA u kojem se predlaže da prihvati dvogodišnju suspenziju

19214 pregleda 38 reakcija 7 komentar(a)
Foto: Jadran HN/Facebook
Foto: Jadran HN/Facebook

Iza Đura Radovića je sezona u kojoj je imao mnogo problema s povredama u Jadranu, zbog kojih nije bio dovoljno spreman ni za Olimpijske igre u Tokiju.

Izgledalo je da je loš period prošlost za mladog vaterpolistu iz Herceg Novog kada je napravio iskorak u karijeri i potpisao trogodišnji ugovor sa Olimpijakosom, ali sada je situacija ozbiljna, gotovo alarmantna, jer je Radović na udaru Svjetske antidoping agencije (WADA).

Grčki mediji, naime, prenose da bi Radović mogao da bude suspendovan iz svih takmičenja na dvije godine zato što u nekoliko navrata ili nije ispunio dokumentaciju koju je bio u obavezi ili je to uradio na pogrešan način.

Nadležni, naime, žele da znaju lokaciju svakog sportiste, pogotovo iz olimpijskog programa, kako bi mogli da obave nasumični test na doping, ali od Radovića odgovor preko specijalizovane aplikacije „Where About” nije stigao. Ili nije stigao kada je to bilo potrebno.

VPSCG ima rok od dvije sedmice, do 21. oktobra, da odgovori na predlog FINA

„Vijestima” je iz Vaterpolo i plivačkog saveza potvrđeno da je 7. oktobra stigao dopis od FINA u kojem se predlaže da Radović, na osnovu onoga što je zabilježeno, prihvati dvogodišnju suspenziju.

Dakle, u pitanje je predlog, a ne odluka, a VPSCG planira da odgovori Svjetskoj plivačkoj federaciji. Za to ima rok dvije sedmice od dana kada je stigao dopis, do 21. oktobra.

Epilog tek slijedi, a od toga kakav će biti ishod vjerovatno zavisi i budućnost 22-godišnjeg ljevorukog vaterpoliste.

Jer, sada je pitanje i šta će biti sa njegovim angažmanom u Olimpijakosu, koji ga je ljetos dočekao kao veliko pojačanje.

„Vijesti” su juče kontaktirale Radovića, koji je istakao da ne želi da se javno oglašava dok traje postupak

Radović je sa 17 godina debitovao za seniorsku crnogorsku reprezentaciju na najvećim takmičenjima, a bio je i dio ekipe koja je u januaru 2020. osvojila bronzanu medalju na Evropskom prvenstvu u Budimpešti.

Sa „ajkulama” ima i titulu iz Svjetske lige (2018, takođe u Budimpešti), kao i bronzano odličje sa Mediteranskih igara i Taragoni iste godine.

Mnogo uspjeha je imao i sa Jadranom, u čijoj kapici je osvojio 13 trofeja - šest puta je bio prvak Crne Gore, sedam puta je slavio u Kupu.

„Vijesti” su juče kontaktirale Radovića, koji je istakao da ne želi da se javno oglašava dok traje postupak.

Bonus video: