"Ajkule" u grupi sa Mađarima i Rumunima

Naša selekcija brani trofej u ovom takmičenju

5706 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore će u evropskim kvalifikacijama za Svjetsku ligu igrati u grupi A sa Mađarskom i Rumunijom, određeno je žrijebom koji je održan danas u Lozani.

Kvalifikacije se igraju po principu svako sa svakim, po jedan meč, a naš nacionalni tim brani trofej koji je osvojio ljetos u Tbilisiju.

"Ajkule" će tako 18. januara naredne godine gostovati velikom rivalu Mađarskoj, a 15. februara su apsolutni favoriti na svom bazenu u duelu sa Rumunijom.

Po dvije najbolje plasirane selekcije iz četiri grupe plasiraće se u četvrtfinale koje je na programu sredinom aprila, a pobjednici četvrtfinalnih mečeva izboriće plasman na finalni turnir Svjetske lige (od 25. do 30. jula).

Ako domaćin F8 bude selekcija iz Evrope koja nije izborila plasman polufinale, onda će tri najbolje ekipe sa finalnog turnira evropskih kvalifikacija igrati u završnici Svjetske lige.

U grupi B će se naći Njemačka, Francuska i Španija, grupu C čine Srbija, Italija i Slovačka, dok se u grupi D nalaze Grčka, Hrvatska i Rusija.

Naš nacionalni tim je do sada osvojio šest medalja u Svjetskoj ligi. Ima titule iz Podgorice 2009, Budimpešte 2018. i Tblisija ove godine, srebrno odličje iz Niša (2010), te bronze iz Čeljabinska 2013. i Dubaija godinu kasnije.

Crnogorske vaterpoliste naredne godine čekaju dva velika takmičenja - od 13. do 29. maja je Svjetsko prvenstvo u Fukuoki, a na kraju ljeta - od 28. avgusta do 10. septembra - slijedi i Evropsko prvenstvo čiji je domaćin Split.

Bonus video: