Crnogorac prihvatio poziv Amerikanaca: Saveljić u kapici SAD

- Dobio sam poziv Amerikanaca i o tome sam obavijestio Vaterpolo i plivački savez Crne Gore - rekao je za “Vijesti” Saveljić

29301 pregleda 81 komentar(a)
Foto: Daily Bruin
Foto: Daily Bruin

Sjedinjene Američke Države su mu dale šansu, sada je u potpunosti spreman da je iskoristi - vaterpolista Nikolas Saveljić nastaviće karijeru daleko od Crne Gore.

Saveljić je posljednje četiri godine proveo na UCLA Univerzitetu u Kaliforniji, a prije nekoliko dana je dobio poziv selektora SAD Dejana Udovičića i da se priključi pripremama “jenkija” koje su počele 17. decembra. I prihvatio ga...

- Dobio sam poziv Amerikanaca i o tome sam obavijestio Vaterpolo i plivački savez Crne Gore - rekao je za “Vijesti” Saveljić.

Saveljić je na UCLA bio od 2017. godine, od tada ga i nije bilo na pripremama crnogorske A selekcije za koju je ranije u Svjetskoj ligi odigrao šest utakmica i postigao dva gola.

- Sada kada biram put u profesionalnoj karijeri želim da zahvalim svim trenerima koji su radili sa mnom, kao i Vaterpolo savezu na doprinosu u mom stasavanju u igrača kakav sam danas. S obzirom na to da sam bio četiri godine van reprezentacije Crne Gore, te da profesionalnu karijeru i život planiram u Sjedinjenim Američkim Državama, odlučio sam da prihvatim poziv Dejana Udovičiča. Imam i potrebu da iskažem moju veliku ljubav prema Crnoj Gori kojoj ću vječno biti privržen - poručio je sin bivšeg crnogorskog fudbalera i jugoslovenskog reprezentativca Niše Saveljića.

Nikolas Saveljić
foto: Filip Roganović

Obilježio je period na UCLA, a nedavno je postao tek treći student tog Univerziteta koji je dobio nagradu “Piter Katino”, koja se dodjeljuje najboljem pojedincu u tamošnjoj NCAA ligi. Takođe, prošle godine je proglašen za igrača godine.

- Ne mogu da iskažem dovoljnu zahvalnost što sam kao 18-godišnjak iz Crne Gore dobio šansu na jednom od najprestižnijih Univerziteta na svijetu. Naučio sam da budem odgovoran, posvećen, nesebičan i hrabar - istakao je Saveljić, koji je rođen u francuskom Bordou.

O Nikolasu mnogo toga govore i riječi njegovog trenera na UCLA Adama Rajta.

- Odmah po njegovom dolasku smo znali da je Nikolas poseban igrač. Trebalo mu je vremena da promijeni neke navike i da počne da vjeruje sebi i da trenira na pravi način. Mnogo je napredovao posljednjih godinu i po, ali da budem potpuno jasan - od početka je bio odličan za nas, samo je kasnije sam sebe podigao na veći nivo - rekao je Rajt i dodao:

- Nagrada “Piter Katino” koju je dobio čini ponosnim kompletnu našu organizaciju, jer svi znamo šta to znači za UCLA. To priznanje je poput Hajsmenovog trofeja u koledž fudbalu - zaključio je Rajt.

6 utakmica je Nikolas Saveljić odigrao za seniorsku reprezentaciju Crne Gore. Svih šest u Svjetskoj ligi, a postigao je i dva gola.

164 pogotka je postigao Saveljić u kapici za UCLA. Najbolja sezona mu je bila 2018. kada je 51 put zatresao mrežu.

Bonus video: