Zemlja vaterpola prvi put ugostila čelnike vodenih sportova

Prva posjeta krovnih institucija vodenih sportova Crnoj Gori velika je čast i priznanje, kao potvrda ozbiljnog rada nacionalnog aveza, kazao je predsjednik VPSCG Đuro Marić

2067 pregleda 4 komentar(a)
Sa sastanka u Podgorici, Foto: VPSCG
Sa sastanka u Podgorici, Foto: VPSCG

Predsjednici FINA (Svjetska federacija vodenih sportova) Husain Al Musalam i LEN (Evropska federacija vodenih sportova) Antonio Silva, u protekla dva dana bili su gosti Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.

Prva posjeta krovnih institucija vodenih sportova Crnoj Gori velika je čast i priznanje, kao potvrda ozbiljnog rada nacionalnog aveza, kazao je predsjednik VPSCG Đuro Marić.

„Mi jesmo prepoznati kao vaterpolo nacija, iako smo mala zemlja, ali sa dugom tradicijom. Ove godine obilježavamo 100 godina plivačkog i vaterpolo sporta i 75 godina Saveza, i dolazak čelnih ljudi FINA i LEN, predstavlja ogromnu čast za nas i naš Savez. Imamo nekoliko ideja kako vaterpolo da podignemo na viši nivo. Vjerujem da ćemo napraviti pomak za vrijeme mandata gospodina Huseina, jer slusajući ga na kongresu u Dohi, osjetio sam veliku želju da vaterpolo postane još bolji. Takođe, posljednjih godinu, od kada je došlo novo rukovodstvo, pokušavamo i da plivanje podignemo na viši nivo, i u tome je napravljen značajan pomak“, poručio je Marić.

Predsjednik FINA je istakao da mu je zadovoljstvo što je posjetio Crnu Goru, koja je jedna od vodećih reprezentacija u svjetskom vaterpolu.

„Došao sam u zemlju vaterpola. Ja nisam osoba iz vaterpola, ali mi treba vaša pomoć sa idejama, kako da proširimo vaterpolo bazu, i da ga podignemo na još veći nivo. Moramo da promijenimo nešto, a vi ćete mi pomoći u tome. Moramo raditi zajedno na promjeni kalendara i usklađenosti između FINA i LEN, i ako u tome uspijemo, a siguran sam da hoćemo, pred vaterpolom je svijetla budućnost“, kazao je Husein.

Predsjednik LEN Antonio Silva zahvalio se Vaterpolo i plivačkom savezu Crne Gore na velikoj podršci.

„Zahvalnost dugujemo i Milošu Mračeviću, koji je u našem glavnom birou, i osoba zadužena za razvoj vaterpola u novim sredinama. Nakon dugo godina, napokon imamo dobru saradnju sa FINA, što je jako važno. Moramo odmah da krenemo sa promocijom vaterpola u zemljama u kojima nije razvijen“, kazao je Silva.

Sastanku su prisustvovali i potpredsjednik LEN Josip Varvodić i Entoni Ervin, koji je sa 35 godina postao najstariji olimpijski šampion u plivanju, a zlato na OI u Riju došlo je 16 godina pošto je u trijumfovao u Sidneju.

Ispred VPSCG, sastancima su prisustvovali i potpredsjednik Nenad Vukanić, direktor Radovan Milinić, član UO Miloš Mračević i selektor Vladimir Gojković.

Visoke zvaničnike FINA i LEN ugostili su i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta Dušan Simonović i generalni sekretar Igor Vušurović, kao i direktor Uprave za sport i mlade Marko Begović.

Crna Gora će ove godine biti domaćin dva velika takmičenja, krajem aprila ugostiće osam vaterpolo velesila na završnom turniru evropske zone kvalifikacija za Svjetsku ligu, a u septembru organizovaće Evropsko prvenstvo za mlade reprezentacije.

Najjaču selekciju ovog ljeta očekuju dva velika takmičenja, Svjetsko prvenstvo u Budimpešti i Evropsko prvenstvo u Splitu.

Bonus video: