Put "ajkula" do četvrtfinala: Start sa Mađarima, Porobić sa Njemcima čeka u nokaut fazi

"Ajkule" prvi meč igraju u utorak od 21 sat protiv domaćina - pobjednik tog duela će gotovo izvjesno biti i prvi u grupi, čime bi se direktno plasirao među osam najboljih

10772 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Krsto Vulović
Foto: Krsto Vulović

Svjetsko prvenstvo u vaterpolu startuje u utorak, igraće se u četiri mađarska grada - Budimpešti, Debrecinu, Šopronu i Segedinu.

Crnogorski vaterpolisti se nalaze u grupi A, zajedno sa domaćinom, te Brazilom i Gruzijom - sva tri meča će odigrati u Budimpešti, a ako dođu do četvrtfinala to bi značilo i da će do kraja turnira biti u glavnom gradu Mađarske.

"Ajkule" prvi meč igraju u utorak od 21 sat protiv domaćina - očekuje se spektakl na otvaranju, a pobjednik tog duela će gotovo izvjesno biti i prvi u grupi, čime bi se direktno plasirao među osam najboljih.

Kako su Mađari jedan od favorita za titulu, jasno je da je realniji put naših vaterpolista do četvrtfinala - preko osmine finala.

Naravno, pod uslovom da u bazenu "Alfred Hajoš" dokažu da su bolji i od Brazila i Gruzije.

Ako tim Vladimira Gojkovića bude drugoplasirani u grupi, onda bi u razigravanju za četvrtfinale igrao sa trećeplasiranim iz grupe B - u njoj su Hrvatska, Grčka, Njemačka i Japan.

Grci i Hrvati su svakako favoriti za prva dva mjesta, a u borbi za poziciju broj tri se prednost u odnosu na "samuraje" daje Njemcima koje vodi proslavljeni crnogorski trener Petar Porobić.

Ni tu se ne bi postavljala dilema - i ovakva, podmlađena Crna Gora, protiv bilo koje ekipe - Njemačke ili Japana - imala bi ulogu favorita u osmini finala. I bilo bi iznenađenje da ne pređe tu prepreku.

I nakon toga bi se sve promijenilo, "ajkule" bi postale autsajder u završnici.

U eventualnom četvrtfinalu je rival Španija (po mnogima uz Mađare najjači tim na SP) ili Italija, timovi iz grupe C u kojoj su i Južna Afrika i Kanada.

Crna Gora drugu utakmicu na turniru igra u četvrtak protiv Gruzije od 19.30, u istom terminu je u subotu 25. juna protivnik Brazil.

Crnogorski nacionalni tim u ponedjeljak iz Bečeja ide u Budimpeštu, a sjutra se očekuje spisak od 13 igrača. Nema sumnje da će na njemu biti nekoliko debitanata...

Svjetsko prvenstvo u Mađarskoj biće sedmo na kojem nastupaju naši vaterpolisti.

Debitovali su 2009. u Rimu i bili deveti, dvije godine kasnije u Šangaju sedmi, a 2013. su osvojili do sada jedinu medalju sa svjetskih prvenstava - srebro u Barseloni.

Potom - dva peta mjesta (Kazanj 2015. i Budimpešta 2017), te 10. u Gvangdžuu 2019.

Bonus video: