Mađarska je napadački stroj, "ajkule" pokazale zube na premijeri

Crna Gora u prvom meču u Budimpešti poražena od Mađara 12:8, narednu utakmicu igra u četvrtak protiv Gruzije

24795 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Waterpolo.hu
Foto: Waterpolo.hu

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Rezultatski je to bio neuspješan početak crnogorskih vaterpolista na Svjetskom prvenstvu, ali prvih 15 minuta, onda i period igre u posljednjoj četvrtini su model kako bi "ajkule" trebalo da izgledaju u ovom novom, podmlađenom sastavu, u kojem su čak četvorica debitanata.

Na kraju krajeva, poraz od Mađara je bio očekivan (12:8), pa je jasno da naši vaterpolisti put do nokaut faze moraju da traže protiv Gruzije i Brazila, naredna dva rivala u grupi A (četvrtak pa subota).

Ako u bazenu "Alfred Hajoš" budu izgledali kao večeras, izabranici Vladimira Gojkovića vjerovatno neće imati problema da dođu do osmine finala sa druge pozicije, čime bi i dobili lakšeg rivala u borbi za plasman među osam najboljih - izvjesno je da bi to bio Japan.

Crna Gora je u duelu sa velikanom jednom vodila (4:3, gol Kanstantina Averke) sredinom druge četvrtine, ali je to bio pogodak koji je označio uvod u veliku seriju domaćina.

Mađarska je potom stigla do ogromnih 9:4, nakon što naš nacionalni tim skoro 13 minuta nije zatresao mrežu odličnog Šome Vogela.

"Igramo dobro", rekao je u jednom momentu treće četvrtine Gojković svojim izabranicima tokom tajm-auta.

Nije u tim momentima djelovalo da Crna Gora može da se vrati u meč, ali reakcija je bila fantastična - golovima Marka Petkovića i Marka Mršića je serijom 3:0 smanjila na 9:7, onda i propustila tri napada (jedan od njih Uroš Vučurović s igračem više) da dođe na minus jedan...

A kada nije iskoristila ono što su Mađari "ponudili", onda je moralo da ode na drugu stranu, pa je Gergo Zalanki tri i po minuta prije kraja matirao Petra Tešanovića, donio svom timu 10:7, i definitivno prelomio premijerni meč na Svjetskom prvenstvu.

Crna Gora je prvu utakmicu na SP igrala sa 12 igrača u rotaciji - odlukom selektora nije bilo Bogdana Đurđića, jer je jedan igrač morao da bude žrtvovan zbog "brutalitija" Alekse Ukropine u posljednjem meču pod okriljem Fine. Dogodilo se to u duelu sa Španijom krajem aprila u kvalifikacijama za Svjetsku ligu u Podgorici.

"Ajkule" će opet u bazen u četvrtak - rival je Gruzija od 19.30, koja je na startu bila bolja od Brazila rezultatom 14:10.

CRNA GORA - MAĐARSKA 8:12 (3:3, 1:3, 2:3, 2:3)

Budimpešta - Bazen "Alfred Hajoš". Gledalaca: 5.000. Sudije: Goldenberg (Sjedinjene Američke Države), Ome (Njemačka). Igrač više: Crna Gora 14 (4), Mađarska 11 (7). Peterci: Crna Gora 1 (-).

Crna Gora: Lazović, Tešanović, Mršić 1, Vučurović, Averka 1, Čučković, Popadić, Radović 1, Perković, Banićević 1, Matković, Petković 4, Tešanović (10 odbrana).

Mađarska: Levai, Anđal 1, Manherc, Pol 1, Vamoš 2, Mezei, Zalanki 4, Burian 1, Nađ, Varga 1, Janšik 2, Harai, Vogel (11 odbrana).

Bonus video: