Rano je za Španiju, "dosadni" Japan mora da se shvati ozbiljno

Vaterpolo reprezentacija danas od 14 sati igra meč osmine finala - tim Vladimira Gojkovića čeka duel s Japancima. Ako opravda ulogu favorita, ide na megdan Španiji u četvrtfinalu

20797 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Anna Feher
Foto: Anna Feher

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Dvije pobjede protiv objektivno slabijih rivala su bile dovoljne za drugo mjesto i plasman u osminu finala, donijele su i lakšeg protivnika u borbi za četvrtfinale, pa za crnogorske vaterpoliste na neki način kao da Svjetsko prvenstvo počinje tek danas.

Sada poraz znači eliminaciju, ali makar još danas za "ajkule" može da se kaže da imaju ulogu favorita. Baš kao što je to bio slučaj i u duelima s Gruzijom i Brazilom u grupi.

Naredni protivnik je Japan, ekipa koja nema poseban individualni kvalitet, nema ni ime u svijetu vaterpola, ali ako postoji “mala” reprezentacija koju mnogi žele da izbjegnu - to su upravo "samuraji". Zato što igraju potpuno drugačije od ostalih...

"Japanci su nam "kidali glavu". Bježali smo od lopte samo da ne bi bilo faulova", rekao je prije dva dana selektor Hrvatske Ivica Tucak nakon trijumfa nad Japanom 21:13.

Japanci su dosadni u vodi, tjeraju rivala da u napadu razmišlja u djeliću sekunde, samim tim ga tjeraju i na grešku, ali sve pod uslovom ako taj isti rival tako nešto dozvoli.

Dakle, sve je u rukama "ajkula" u prvom meču osmine finala, koji se igra danas u 14 sati.

PAMTI SE LJETO 2013.

Japan je znao da natjera crnogorske vaterpoliste da igraju najbolje što mogu, na finalnom turniru Svjetske lige u Čeljabinsku prije devet godina ih je čak i pobijedio (na peterce), ali alibija nema na putu do četvrfinala Svjetskog prvenstva.

Uroš Čučković, jedan od najiskusnijih u našem timu, poznaje Japan bolje od većine saigrača.

"Protiv Japana nikada ne možete da predvidite neke stvari. Jedna utakmica je laka, onda su druge bile rezultatski neizvjesne, bilo je i poraza... Mislim da smo spremni i da uz pravu mirnoću pred golom rivala možemo da očekujemo pobjedu", rekao je bek "ajkula".

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

Atipičan vaterpolo, s mnogo plivanja i “iskakanja” koji gaji Japan, zahtijeva posebnu pažnju.

"Na ovom turniru su čak i protiv jačih rivala u prve dvije četvrtine - dok mogu da izdrže sopstveni tempo i presing - rezultatski bili tu. Moramo da budemo oprezni, a da u nastavku nametnemo svoj ritam i otvorimo put ka trijumfu", istakao je Čučković i osvrnuo se na dosadašnje mečeve na SP:

"Bilo je oscilacija, ali možemo da budemo zadovoljni, pogotovo izdanjima mlađih igrača. Naravno, fali iskustva, ali ovo je i s te strane odličan turnir za njih. Koristio je i taj neizvjestan meč s Gruzijom, rekao sam momcima da je možda i dobro što smo imali tako težak duel", dodao je Čučković.

"ŠPANIJA PRVI FAVORIT ZA TITULU"

Iza ugla je Španija - ako se prođe prvi stepenik nokaut faze.

"Španci su u mislima, ali sada je sve podređeno Japanu zato što stvarno mislim da je za ovaj tim to velika utakmica. Tek onda ćemo o narednom protivniku koji je, po mom mišljenju, najveći favorit za titulu na SP", poručio je Čučković.

Marko Mršić, uz Vasilija Radovića najmlađi član Crne Gore na ovom takmičenju, s Japanom mora da se "upoznaje" na licu mjesta.

"Spreman sam, a tu su stariji saigrači, koji ukazuju na vrline i mane Japanaca. Uz njihovu pomoć, vjerujem da ćemo mi mlađi odgovoriti zadatku. Trema? Posljednju godinu sam u A reprezentaciji i ovo mi je prvo veliko takmičenje. Ima malo treme, ali ako je pretvorite u motivaciju, onda je to samo prednost", zaključio je adut Primorca.

PLASMAN U ČETVRTFINALE CILJ OD POČETKA LJETA

Vlado Popadić ne poznaje dobro Japance, ali jedna stvar je sigurna - plasman u četvrtfinale je obaveza, eventualna eliminacija bi bila veliki neuspjeh.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

"Pobjeda je imperativ jer smo zacrtali plasman u četvrtfinale kao cilj na ovom prvenstvu. Znamo da neće biti lako, Japan je u posljednjem meču namučio Hrvatsku u prve dvije četvrtine i svjesni smo da nije jednostavno igrati protiv takve ekipe. Ali, u drugoj polovini susreta počinju da padaju i tu vidim šansu da riješimo pitanje pobjednika", rekao je Popadić.

Meč će biti zahtjevan.

"Moraćemo mnogo da plivamo. Japanci imaju specifičan stil igre, koji mnoge druge reprezentacije pokušavaju da primijene. Pogotovo u odbrani, ali time se gubi fizička snaga u kasnijoj fazi meča".

Prva utakmica u nokut fazi sama po sebi donosi pritisak.

"Spremamo se isto za svaki meč, s tim da koncentracija sada mora da bude još bolja, jer nemamo pravo na grešku. Znamo koji su nam ciljevi i maksimalno smo motivisani da ih ispunimo", istakao je Popadić.

NIKOM SE NE IDE U SEGEDIN

Svi mečevi osmine finala se igraju na otvorenom bazenu "Alfred Hajoš" u Budimpešti, predviđeno je da se na njemu organizuje i kompletna završnica vaterpolo šampionata.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

Velikane tek čeka prava borba, a reprezentacije koje danas izgube u duelima osmine finala polako pakuju kofere - iz Budimpešte već u utorak sele u Segedin, koji je od glavnog grada Mađarske udaljen oko 170 kilometara.

U Segedinu se, i to u zatvorenom bazenu, organizuje borba za plasman od 9. do 1 te od 13. do 16. mjesta na Svjetskom prvenstvu. Tamo se igrala i grupa D, u kojoj su bili Srbija, Sjedinjene Američke Države, Australija i Kazahstan.

Favoriti sebe do kraja SP vide u Budimpešti, da bi tu i ostali do posljednjeg dana takmičenja (3. jul) potrebno je da prođu među osam najboljih, jer će se i razigravanje za plasman od 5. do 8. mjesta igrati na "Hajošu", bazenu koji nosi ime legendarnog plivača i prvog olimpijskog šampiona u istoriji Mađarske.

PAROVI OSMINE FINALA

Crna Gora - Japan 14.00

Gruzija - Hrvatska 15.30

Italija - Australija 17.00

Južna Afrika - SAD 18.30

ČETVRTFINALE

Grčka - Južna Afrika/SAD 13.00

Srbija - Gruzija/Hrvatska 16.00

Španija - Crna Gora/Japan 19.30

Mađarska - Italija/Australija 21.00.

Bonus video: