Gojković: Ako želimo da pariramo Španiji, promašaje moramo da svedemo na minimum

"Željeli smo da uđemo među osam timova da bismo imali priliku da igramo s najboljima i da se borimo za ono najveće", rekao je selektor "ajkula" pred sjutrašnji duel četvrtfinala

13762 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Waterpolo.hu
Foto: Waterpolo.hu

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crnogorski vaterpolisti su na Svjetskom prvenstvu već imali jedan pravi ispit, bilo je to protiv Mađarske na premijeri kada su poraženi rezultatom 12:8.

Sjutra ih čeka jednako težak rival (19.30 sati), možda i bolji od domaćina - "ajkule" se sastaju sa Španijom u duelu koji određuje nastavak SP i nakon kojeg će biti poznato slijedi li borba za medalju ili za plasman od petog do osmog mjesta.

Uloga Crne Gore je sada takva da bi rasterećenost morala da se pretvori u prednost, jer realnost je takva da je "crvena furija" favorit da dođe do polufinala.

"Tačno je da je sada manji imperativ. Željeli smo da uđemo među osam timova da bismo imali priliku da igramo s najboljima i da se borimo za ono najveće. Pritisak je do sada postojao, motiva sigurno nikome ne nedostaje, a generalno mogu da budem zadovoljan jer smo u odlučujućim momentima u grupi, kao protiv Japana u posljednjoj četvrtini, imali stabilnost u odbrani kad je trebalo da se riješi utakmica", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Japan je napravio probleme našoj selekciji, ali ih je na neki način i očekivala.

"Znali smo da može da bude onakva utakmica. I sada nas čeka veliki duel i znamo protiv čega moramo da se borimo. Španija izuzetno dobro radi stvari na kojima insistira, a koje mogu da se zaustave samo ako budemo fokusirani sve vrijeme.

Dakle, 32 minuta dvoboja u kojem je svaki detalj bitan.

"Ključ je da Špance svedemo na broj golova koji bismo mogli da uzvratimo. Igraju agresivnu odbranu i ne ostavljaju mnogo slobodnih šuteva. Igrali smo na Olimpijskim igrama u Tokiju, mi smo tada bili u drugačijem sastavu, ali smo u cijelom tom olimpijskom ciklusu bili dobri protiv njih. Na Igrama smo ih u posljednje dvije četvrtine sveli na četiri ili pet šuteva, dominirali smo, ali i promašivali dosta. Moramo da koristimo šanse, ne smijemo da promašujemo kao protiv Mađara, kako bismo iz toga mogli da imamo stabilnu odbranu i držimo utakmicu što duže u egalu", rekao je Gojković.

Selektor je analizirao dosadašnja četiri duela na SP.

"Mi smo protiv Mađara primili 12 golova, a kasnije smo vidjeli da je bilo tri-četiri situacije gdje smo morali da se odbranimo. Za njih smo se spremali. Takve ekipe ne praštaju. Duel sa Japanom je teško komentarisati, potpuno je drugačiji stil, imaju veliki broj šuteva. A protiv Gruzije je bilo dobro, istina uz veliki broj promašaja, ali ćemo sve analizirati kada se završi takmičenje", zaključio je Gojković.

Bonus video: