"Ajkule" stale na korak od senzacije

Crnogorski vaterpolisti eliminisani u četvrtfinalu SP - bolja je bila Španija rezultatom 7:6. Ništa od borbe za medalju u Budimpešti, slijede dueli za plasman od 5. do 8.mjesta. U petak je rival Srbija

18705 pregleda 10 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Skroman napad crnogorske vaterpolo reprezentacije je stvorio probleme u duelima sa objektivno slabijim rivalima - Gruzijom i Japanom, na kraju je taj isti napad učinio da "ajkule" san o medalji na Svjetskom prvenstvu završe u četvrtfinalu protiv mnogo, mnogo jačeg protivnika od pomenutih.

Bolja od "ajkula" je bila Španija (7:6) i to samo po sebi ne predstavlja iznenađenje, jer je i bila favorit da se plasira u polufinale. Crna Gora je imala veliku šansu, nije bila daleko od toga da se danas umjesto o pripremi za borbu za plasman od 5. do 8. mjesta priča o senzaciji i plasmanu i bitkama za medalju.

Na kraju je presudio pojedinačni kvalitet, tu je "crvena furija" definitivno jača, iako su izabranici Vladimira Gojkovića gotovo kompletna 32 minuta držali ritam koji nije prijao Špancima. Provukli su se, posljednji put i definitivno 20 sekundi prije kraja kada je Bogdan Đurđić jureći izjednačenje pogodio prečku. Tada je ugašena nada da pretposljednji četvrtfinalni duel na SP može da ode u peterce...

"Nismo se snašli u nekim momentima u tom presingu Španije, iako smo ga očekivali. Još na treningu na dan meča sam vidio da igrači vjeruju da mogu da odigraju dobro, i to je ono najvažnije. Bili smo sve vrijeme u utakmici, i Dejo Lazović nas je u jednom periodu čuvao. Na kraju smo imali šut za remi i sa dosta stvari mogu da budem zadovoljan, počev od pristupa. A opet, kada izgubite - nikada ne možete da budete zadovoljni", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Beta/AP

Našem nacionalnom timu su na kraju kao utjeha ostali zasluženi aplauzi, jer je pokazao da i u ovom podmlađenom sastavu ima snagu i sistem da se bori sa najboljima. Za nešto više vjerovatno treba vremena...

Crna Gora nijednom nije vodila, jednom je bila na minus tri (6:3 u trećoj četvrtini) i kao da je tog trenutka prestala da respektuje renomiranog protivnika.

Bilo je potom 6:4, pa 6:5 golovima Bogdana Đurđića koji je treću četvrtinu završio tako što je "prevario" sudije i Bernata Sanaužu kada je rivalu pomjerio loptu dok se spremao da šutne peterac. Španci su protestovali, ništa im to nije značilo, ali crnogorski vaterpolisti nisu iskoristili taj momentum.

Španiju je na prag pobjede doveo Blai Maljarah 3.56 do kraja golom za 7:5, a 95 sekundi prije kraja je uzbuđenja najavio Konstantin Averka pogotkom za 7:6.

Taj posljednji napad naše selekcije je jednostavno morao da rješava Đurđić, najbolji pojedinac naše selekcije na SP - i bio je blizu, ali umjesto da se zatrese mreža tresla se prečka gola Unaja Agirea.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Beta/AP

"Sve je proces, a mi smo skloni da lako mijenjamo mišljenje. Ovo je dosta promijenjen tim, mlad i mora da nastavi da radi. I ja vjerujem u sve ove momke, ne bih radio ovo da je drugačije. Treba da nastavimo ovako, svaka naredna utakmica je za nas bogatstvo - istakao je Gojković.

"Ajkule" imaju još dvije utakmice na SP, prva je u petak protiv Srbije od 14.30.

CRNA GORA - ŠPANIJA 6:7 (1:2, 2:3, 2:1, 1:1)

Budimpešta - Bazen "Alfred Hajoš". Gledalaca: 2.000. Sudije: Goldenberg (SAD), Kolombo (Italija). Igrač više: Španija 13 (3), Crna Gora 8 (3). Peterci: Španija 2 (-).

Crna Gora: Lazović (sedam odbrana i peterac), Mršić, Vučurović, Averka 1, Čučković, Popadić 1, Radović, Đurđić 2, Perković, Banićević 1, Matković 1, Petković, Tešanović.

Španija: Agire (sedam odbrana), Munaris 1, Granados 1, Sanauža, De Toro, Larumbe, Famera 1, Kabanas 1, Taulj 1, Perone, Maljarah 2, Bustos, Lorio.

Bonus video: