Turnir još nije završen: "Ajkule" spremne za još jednog velikog protivnika

Crnogorski vaterpolisti ne jure medalju na SP, ali tvrde da imaju veliki motiv pred borbu za plasman od 5. do 8. mjesta. Danas je rival Srbija od 14.30

11989 pregleda 16 komentar(a)
Foto: Aleksandra Krupanič
Foto: Aleksandra Krupanič

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Kao da je tek sjutradan postalo jasnije koliko su crnogorski vaterpolisti bili blizu da sruše velikog favorita i plasiraju se u polufinale Svjetskog prvenstva.

Neko će reći da je nedostajalo malo, neko malo više, ali Španija je do pobjede (7:6) stigla kroz duel u kojem je razliku napravio jedan detalj. Samo jedan... Manje je važno da li je to majstorski gol Blaija Maljaraha u finišu ili prečka koju je 20 sekundi prija kraja pogodio Bogdan Đurđić u posljednjem naletu “ajkula”.

Preksinoćnji duel na bazenu “Alfred Hajoš”, kao i preostala četiri na ovom SP, pokazali da crnogorski vaterpolisti u Budimpeštu nisu otputovali sa alibijem za eventualni neuspjeh, jer svako ko realno sagleda sliku shvatiće da u ovom trenutku makar pet timova na svijetu ima ekstra kvalitet u odnosu na Crnu Goru. Među njima je i Španija, kao i današnji rival Srbija (14.30).

STVARANJE ŠAMPIONA JE PROCES

Iako će jedan dio javnosti uvijek tražiti od nacionalnog tima da na velikim takmičenjima ide do kraja, da se bori za medalje i da ih osvaja, ovo je vrijeme kada selektor Vladimir Gojković i stručni štab imaju samo jednu obavezu - da od momaka sa 19, 21, 23 godine nastave da stvaraju šampione.

Zadatak nije lak, garancija nema, ali ovo Svjetsko prvenstvo i avgustovski šampionat Evrope u Splitu idealni su turniri da ova mlada ekipa, kroz velika takmičenja i duele sa velikim ekipama, ubrza proces sazrijevanja.

I baš zbog tog iskustva koje evidentno nedostaje “ajkulama” su mnogo važne dvije naredne utakmice u Budimpešti.

U njima mogu da probiju napadačku barijeru, da Marko Mršić i Uroš Vučurović opuste ruku, da Konstantin Averka počne da pokazuje da je pojačanje, da zablista i Vasilije Radović...

MOTIV MORA DA POSTOJI

"Nadam se da će igrači razumjeti poruku, a ona glasi da je za nas meč sa Srbijom izuzetno bitan. Srbija je velika ekipa, a malo ko od ovih naših igrača je bio peti na svijetu. Tako da moramo da imamo motiv, iako nije lako igrati poslije poraza u četvrtfinalu u meču u kojem ste bili blizu trijumfa", rekao je Gojković.

Španija se provukla do polufinala.

"Odmah nakon meča nisam imao takav utisak, a nakon odgledanog snimka sam zaključio da smo zaista bili blizu da pobijedimo. Zadovoljan sam velikom energijom i odbranom koja je bila izuzetna. Falilo nam je poteza u napadu, pogotovo u prve dvije četvrtine, ali to moramo da zaboravimo i da se okrenemo onome što slijedi. I Srbija je napravila dosta promjena, ovdje nije pokazala neku formu i treba da budemo grupa - da dobrim plivanjem dođemo do prednosti protiv igrača koji su u igri jedan na jedan veliki majstori", jasan je Gojković.

PETI ILI OSMI? NIKADA NIJE ISTO

Sada je stvar prestiža i motivacije u duelu Crne Gore i Srbije - ekipa koja lakše preboli eliminaciju u četvrtfinalu biće bliža pobjedi.

"Srbija je promijenila sastav u odnosu na Olimpijske igre, ali i dalje je vrhunska ekipa. Dajem joj ulogu blagog favorita zbog iskustva, ali slaviće tim koji bude imao veću želju", kaže Uroš Vučurović.

Motiv za nastavak SP ne smije da bude pod znakom pitanja.

"Nije isto biti peti ili osmi. Nadali smo se da ćemo se boriti za medalju, ali imperativ nam je da završimo kao petoplasirani, da slavimo u oba meča do kraja. Srbija je prva prepreka, vjerujem da možemo da je preskočimo".

Dušan Matković vjeruje u sistem i rad koji imaju “ajkule”.

"Protiv Španije, pa i u nekim ranijim utakmicama smo pokazali da smo blizu najboljih selekcija. Nedostaje nam iskustva i u narednom periodu bismo mogli da budemo potpuno konkurentni", ističe Matković.

RASPORED

POLUFINALE

Italija - Grčka 16.00

Španija - Hrvatska 19.30

OD 5. DO 8. MJESTA

Crna Gora - Srbija 14.30

Mađarska - SAD 21.00

OD 9. DO 12. MJESTA

Australija - Južna Afrika 17.00

Japan - Gruzija 8.30

Bonus video: