Prokletstvo Margitsigeta prati Mađare

Nisu Mađari skloni ni euforiji ni velikom razočaranju, ali ovog puta ih je dobro zaboljelo

5523 pregleda 1 komentar(a)
Foto: waterpolo.hu
Foto: waterpolo.hu

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Očekivalo se veliko slavlje Mađarske, planiralo spektakularno finale u nedjelju veče čiji kapacitet je rasprodat još za vrijeme grupne faze Svjetskog prvenstva, ali domaća javnost je ostala u šoku nakon vrhunske partije Italije u četvrtfinalu.

"Setebelo" je odradio favorita (slavio je 11:10, vodio 11:7), pa je preko šest hiljada gledalaca u srijedu veče razoračano napustilo bazen "Alfred Hajoš".

Ispraznio se kompleks nevjerovatnom brzinom, manje od sat nakon utakmice na Margitsigetu jedva je mogao da se vidi poneki navijač sa obilježjima.

Nisu Mađari skloni ni euforiji u uspjesima ni velikom razočaranju kada ne ide, ali ovog puta ih je dobro zaboljelo - moglo je to da se vidi na licu selektora Tamaša Marca dok su ga novinari "rešetali" pitanjima oko taktike i detalja koji su potpuno bili na strani protivnika.

Kratko i jasno - kolega Alesandro Kampanja ga je potpuno nadmudrio.

"Izuzev početka, nismo ispoštovali praktično ništa od onoga što smo dogovarali. Žurili smo, nismo bili mirni, a najviše od svega - nismo imali disciplinu i odgovornost u igri", rekao je Marc, čiji tim večeras igra protiv Sjedinjenih Američkih Država.

Legendarni selektor Mađarske Deneš Kemenj, osvajač tri olimpijska zlata zaredom, očekivao je više:

"Italijani su majstori da crpe energiju iz onih sporednih stvari koje bi trebalo da su prednosti protivnika. Preko šest hiljada navijača na bazenu je uticalo na motiv, Italija je odigrala bez pritiska i uvela nas u nervozu. Imala je kontrolu i zasluženo prošla", istakao je Kemenj.

Mađarsku selekciju prati prokletstvo na Margitsigetu.

Ovo joj je četvrto veliko takmičenje na otvorenom u Budimpešti u ovom vijeku - nijednom nije stigla do zlata.

Na Evropskom prvenstvu 2001. je osvojila bronzu, 2014. na EP srebro, baš kao i 2017. na Svjetskom prvenstvu. A sada nema ništa od medalje.

Budimpešta je u januaru 2020. bila domaćin EP, mečevi su se tada igrali u "Duna areni" i Mađarska je proslavila titulu pobjedom nad Španijom u finalu.

Crnogorski vaterpolisti su tada stigli do bronze poslije velikog preokreta u duelu sa Hrvatskom.

Mečevi polufinala su danas - od 16 sati igraju Italijani i Grci, a od 19.30 Španci i Hrvati.

Bonus video: