Kontraritam Crne Gore protiv "delfina", derbi sa velikanom za sedmo mjesto

Crnogorski vaterpolisti izgubili od Srbije u prvoj utakmici razigravanja za plasman od 5. do 8. mjesta - bilo je 10:7 za sastav Dejana Savića. Posljednji meč na turniru, u borbi za sedmu poziciju, naša selekcija igra u nedjelju protiv Mađarske

11243 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Anna Feher
Foto: Anna Feher

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Crnogorski vaterpolisti očigledno nisu bili spremni za pretposljednju utakmicu na Svjetskom prvenstvu, u takvoj situaciji je poraz od ozbiljne ekipe kakva je Srbija logičan epilog.

”Ajkulama” je nedostajalo svježine, poleta, nestali su ritam i tranzicija koji su imale u Budimpešti, pa su “delfini” pobijedili prilično ubjedljivo - 10:7 i našu selekciju poslali u borbu za sedmo mjesto sa domaćinom Mađarskom (nedjelja).

Za protivnika nije bilo baš tako lako kao što govori rezultat, ali imao je ono što Crna Gora nije - snagu i koncentraciju da drži tempo koji njemu odgovara.

I umorna Crna Gora je bila u egalu prvih 20 minuta, igralo se gol za gol sve do prve polovine treće četvrtine - tada je Nemanja Vico matirao Petra Tešanovića i prvi put se jedna ekipa odvojila (6:4)...

“Ajkule” su šest od 10 golova postigle s igračem više, jednom su to uradili i iz peterca, ali pamtiće se mnogo promašaja, akcija u kojima se bespotrebno čekalo do posljednje sekunde da se uputi šut...

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

"U odbrani smo odigrali dobro - primiti 10 golova od Srbije, tima s takvim individualcima, dobra je stvar. Ali, napad je godinama naša boljka, sada još više izražena", rekao je Tešanović, povratnik na gol nakon povrede.

U napadu naše selekcije je jedino na pravom nivou bio Bogdan Đurđić, strijelac tri gola.

Momak koji je protiv Španije 100. put nosio kapicu “ajkula” je bez dileme ostavio najbolji utisak u našem timu na ovom SP.

"Nemamo napadački kvalitet, a u današnjem vaterpolu teško možete da pobijedite ako postignete sedam golova. Moraćemo mnogo da radimo na tome", istakao je Tešanović, koji je sakupio 12 odbrana.

Taj segment igre je u jednom momentu stao i protiv Mađarske na premijeri (Đurđić nije igrao, jedan igrač je morao da bude žrtvovan zbog ranijeg “brutalitija” Alekse Ukropine), bio je skroman i u duelima s Gruzijom i Japanom, pa i u četvrtfinalu sa Španijom kada je rezultat bio 7:6. To nije slučajnost...

Crna Gora je na ovom takmičenju pokazala da je sposobna da velike ekipe ograniči na mali broj golova, ali i da ima toliko problema na protivničkoj polovini da ni granitna odbrana u nekim momentima nije dovoljna da se približi ili ostvari bitan trijumf.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

Da je drugačije, ne bi do posljednje sekunde strahovala u duelima s timovima kao što su Gruzija i Japan.

CRNA GORA - SRBIJA 7:10 (2:2, 2:3, 2:3, 1:2)

Budimpešta - Bazen “Alfred Hajoš”. Gledalaca: 200. Sudije: Stavridis (Grčka), Gomes (Španija). Igrač više: Crna Gora 9 (6), Srbija 13 (5). Peterci: Crna Gora 1 (1), Srbija 1 (1).

Crna Gora: Lazović, Mršić 1, Vučurović, Averka, Čučković, Popadić 2, Radović, Đurđić 3, Perković 1, Banićević, Matković, Petković, Tešanović (12 odbrana).

Srbija: Dobožanov (šest odbrana), Mandić, Subotić, Ranđelović, Lazić 1, Vico 1, S. Rašović 3, Lukić, Jakšić 3, Radulović 1, Drašović, V. Rašović 1, Mitrović (četiri odbrane).

Bonus video: