Gojković: Ovo je proces, ništa ne može da se postigne za tri sedmice ili jedno ljeto

"Bilo je dosta promjena u ekipi, i oni koji nisu debitanti prvi put imaju važniju ulogu. Pitanje je jesu li se snašli u tome ili nisu, ali i koga imamo još kod kuće. Ovo mi je dalo dobru sliku i ne bih izvukao neke zaključke da nismo došli u ovom sastavu", rekao je selektor "ajkula"

5424 pregleda 13 komentar(a)
Foto: Beta/AP
Foto: Beta/AP

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Da bismo došli do nivoa na kojem su najbolje ekipe na svijetu treba nam tri godine rada - rekao je selektor vaterpolo reprezentacije Vladimir Gojković.

Dan nakon poraza od Srbije, tri od duela sa Španijom u četvrtfinalu, "ajkule" moraju da sagledaju realnost - daleko su od nivoa koji može da garantuje borbu za medalju na najvećim takmičenjima.

Znalo se to i prije Svjetskog prvenstva, ali je u Budimpešti sve to moglo da se vidi na djelu.

Fali rutine, fali iskustva, samim tim i koncentracije sa loptom u rukama u ključnim momentima, ali ako ništa drugo - vrijeme radi za ovaj tim koji je u svakom smislu nov kada je u pitanju nacionalna selekcija.

"Prije početka šampionata smo zacrtali da uđemo u četvrtfinale, uspjeli smo u tome, a u ovom momentu određeni broj timova ima veći broj igrača koji su na vrhunskom nivou", rekao je Gojković.

Sjutra je duel sa Mađarskom za 7. mjesto.

"Sigurno smo zadovoljniji od Mađara, ali ne treba da se poredimo s njima. Kao što sam rekao pred Srbiju, treba da pokušamo da igramo protiv timova koji su kvalitetniji od nas i izvučemo maksimum iz te utakmice. Bilo bi lijepo da turnir završimo pobjedom, ali znamo da će biti izuzetno teško i moramo pružiti nešto slično kao u duelu sa Španijom. Žao mi je zbog meča sa Srbijom i prelomnih momenata, ali treba realno sagledati sliku i kad se završi prvenstvo napraviti analizu", istakao je Gojković.

Četiri debitanta, nekoliko veoma mladih igrača - to je lansirala Crna Gora na SP.

"Analiziraćemo i ulogu mladih. Bilo je dosta promjena u ekipi, i oni koji nisu debitanti prvi put imaju važniju ulogu. Pitanje je jesu li se snašli u tome ili nisu, ali i koga imamo još kod kuće. Ovo mi je dalo dobru sliku i ne bih izvukao neke zaključke da nismo došli u ovom sastavu. Odigrali smo na nivou dvije ključne utakmice, protiv Mađarske na startu i Španije u četvrtfinalu, neki su pokazali više, neki manje. Naša baza nije prevelika, imamo još pet igrača koji su ostali u Crnoj Gori. Svi će se boriti za mjesto na Evropskom prvenstvu, nadam se da će svi biti na višem nivou nego što smo sada jer ima šest, sedam sedmica rada do Splita", istakao je Gojković.

Strpljenje je ključ svega.

"Kad sam "ušao" u ovo bio sam svjestan da je proces i čime raspolažemo, da ne pričamo o tome koliko njih igra na vrhunskom nivou. Nije vrijeme za to, treba da se okrenemo meču s Mađarskom i završimo prvenstvo na najbolji način. Ne može biti utakmica kao na premijeri, ali pokušaćemo da izvučemo maksimum. Biće teško, neki igrači su stvarno potrošeni, a vidjećemo i hoće li Mađari moći da se motivišu. Protiv Amerikanaca njihovi ključni igrači nisu mogli da pronađu tu inspiraciju. Bilo bi lakše da i protiv nas bude tako", kazao je Gojković.

Šta nedostaje Crnoj Gori u ovom trenutku?

"Tri godine rada! Protiv Španaca se vidjelo da je ekipa fokusirana, odgovorili smo njihovom perfektnom sistemu. Deset godina igraju zajedno Ligu šampiona, u tome je ključ, ali odgovorili smo našim sistemom, parirali odbranom. Na sve to mora da se ima individualni kvalitet, mi tu imamo dva golmana top klase, a na svemu drugom moramo da radimo. Tu je nekoliko talentovanih momaka, ali imaju 18, 19, 20 godina i moramo da ih sačekamo. Ne može se to postići za tri sedmice ili jedno ljeto", zaključio je selektor "ajkula".

Bonus video: