Crna Gora sa Mađarskom - meč za kraj koji niko nije mogao da predvidi

Crnogorski vaterpolisti danas u 13 sati igraju za sedmo mjesto na SP - rival je domaćin, najveće razočaranje šampionata

15198 pregleda 3 komentar(a)
Foto: Anna Feher
Foto: Anna Feher

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Ostao je još jedan meč na Svjetskom prvenstvu, ali polako može da se podvlači crta - eventualna pobjeda nad Mađarskom (danas u 13 sati) možda može da utiče na generalni utisak, ali suština će ostati ista, bilo da “ajkule” takmičenje završe na sedmom ili osmom mjestu.

Od te prve utakmice sa Mađarima, pa sve do ove pretposljednje protiv Srbije, bilo je jasno da mladi sastav koji je na SP odveo Vladimir Gojković nije dovoljno dobar za borbu za medalju, iako je u svakom od tih duela, uglavnom sa favoritima, Crna Gora imala periode kada je zaista djelovala odlično u bazenu. Pogotovo protiv Španije u četvrtfinalu...

Valjda i riječi iz tabora drugih reprezentacija (Dejan Savić, Deneš Varga, Dejan Stanojević), koji u Crnoj Gori vide najperspektivniji ili jedan od najperspektivnijih timova na planeti, govori da je potencijal tu.

Da ima dosta “materijala”, ali da mora da prođe vrijeme i nekoliko najvećih takmičenja da bi sve to bilo upakovano onako kako želi stručni štab, čelnici Saveza i uvijek probirljivi ljubitelji ovog sporta.

Nema, naravno, garancija da će ova Crna Gora biti ozbiljan kandidat za medalje, ali ono što je pokazala u Budimpešti može da bude pozitivna najava za budućnost - i blisku i malo dalju.

SVI IMAJU ŠANSU DA ODU NA EP

Gojković u Budimpeštu nije poveo Vladana Spaića i Aleksu Ukropinu, među posljednjima je sa spiska otpao Savo Ćetković, do finiša su na pripremama bili i Danilo Radović i Dimitrije Obradović, a zbog teže povrede je otpao Aljoša Mačić...

"Analiziraćemo kada se sve završi, imaćemo i analizu kakva je bila uloga mladih na ovom takmičenju. Bilo je dosta promjena u ekipi, i oni koji nisu debitanti prvi put imaju važniju ulogu. Pitanje je jesu li se snašli u tome ili nisu, ali pitanje je i koga imamo još kod kuće. Ovo mi je dalo dobru sliku i ne bih izvukao neke zaključke da nismo došli u ovom sastavu", rekao je Gojković i dodao:

"Odigrali smo na nivou dvije ključne utakmice, protiv Mađarske na startu i Španije u četvrtfinalu, neki igrači su pokazali više, a neki manje. Naša baza nije prevelika, imamo još pet igrača koji su ostali u Crnoj Gori i svi će se boriti za mjesto na Evropskom prvenstvu. Nadam se da će svi biti bolji nego što su sada jer ima šest, sedam sedmica rada do Evropskog prvenstva u Splitu.

Marko Petković, Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Waterpolo.hu

Stvaranje novih asova nije lak posao, ali takmičenje kao što je Svjetsko prvenstvo daje pravu sliku.

"Kad sam ušao u ovaj proces bio sam svjestan čime raspolažemo, da ne pričamo o tome koliko ovih igrača igra na vrhunskom nivou. Nije vrijeme za to, treba da se okrenemo meču s Mađarskom i završimo prvenstvo na najbolji način. Ne može biti utakmica kao na premijeri, ali pokušaćemo da izvučemo maksimum. Neki igrači su stvarno potrošeni, a vidjećemo i hoće li Mađari moći da se motivišu. Protiv Amerikanaca njihovi ključni igrači nisu mogli da pronađu tu inspiraciju. Bilo bi lakše da i protiv nas bude tako", kazao je Gojković.

FALE NAM TRI GODINE

Na pitanje šta nedostaje Crnoj Gori u ovom trenutku da bude uz rame velikim selekcijama, Gojković je jasno poručio da sistemu mora da se vjeruje:

"Nedostaje nam tri godine rada! Protiv Španaca se vidjelo da je ekipa fokusirana, odgovorili smo njihovom perfektnom sistemu, a oni 10 godina igraju zajedno Ligu šampiona, što je presudno. Odgovorili smo našim sistemom, parirali odbranom... Na sve to mora da se posjeduje individualni kvalitet, a mi tu imamo dva golmana top klase. Na svemu drugom moramo da radimo. Imamo nekoliko talentovanih momaka, ali tek im je 18, 19, 20 godina i moramo da ih sačekamo. Ne može se to postići za tri sedmice ili jedno ljeto", rekao je selektor “ajkula”.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Anna Feher

Mađari su u nokdaunu, niko nije očekivao takav debakl. I jedno je sigurno - poštuju Crnu Goru.

"Crnogorci su taktički veoma dobri, krasi ih disciplina u igri i moramo na to da obratimo pažnju. Svi žele da pobjedom završe prvenstvo, time bismo donekle popravili utisak", kaže Deneš Varga, iskusni mađarski as.

ĐURĐIĆ: DA VEĆ U SPLITU POKAŽEMO DA SMO NAPREDOVALI

Crna Gora protiv Mađarske - za sedmo mjesto, malo ko je to očekivao pred početak i tokom Svjetskog prvenstva.

“Ajkule” i nisu bile u krugu favorita za medalju, ali domaćin - jeste. I to broj jedan...

Mađari su razočarali, pa Crna Gora zatvara SP sa ekipom protiv koje je igrala i na premijeri 21. juna. Tada je Mađarska slavila 12:8.

"Mađare su svi vidjeli u završnici. Nadali smo se i mi da možemo da se umiješamo, ali dogodila se Španija - još mi je u glavi ona prečka u posljednjem napadu. Sada je ostao posljednji meč - ulog nije veliki, vidjelo se to i protiv Srbije. Praktično je to bio kao prijateljski duel", rekao je Bogdan Đurđić.

Utakmica za sedmu poziciju ne donosi mnogo, bitan je samo prestiž, dokazivanje...

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: Beta/AP

"Značila bi nam pobjeda, ali je teško reći kako će utakmica da se odvija. Naći ćemo motivaciju, mora da bude tako", istakao je Đurđić, najbolji pojedinac “ajkula” u Budimpešti.

Crna Gora je mlad tim, sa četiri debitanta na SP. Da li je mogla bolje?

"Imali smo teških momenata, ali mislim da smo izvukli maksimum. Nismo dozvolili nikom da nas iznenadi, iako su nas i Gruzija i Japan dobro namučili. Sa Špancima je bio meč kakav smo priželjkivali, na mali broj golova i imali smo svoje šanse. Mnogo je mladih igrača, ja lično sa ovim momcima nisam igrao nikad i sve ovo je iskustvo. Svjetsko prvenstvo će nam pomoći, već za Evropsko prvenstvo u Splitu. Odbrana je odlična, uz veoma bitnu ulogu dvojice golmana, a moramo da radimo na uigravanju. Onda će i napad biti bolji - nekada fali malo sreće, nekada i uigranosti, a to sve može da se popravi uz još bolji rad", zaključio je Đurđić.

Raspored posljednjeg dana SP:

Za 7. mjesto

Mađarska - Crna Gora 13.00

Za 3. mjesto

Grčka - Hrvatska 14.30

Za 5. mjesto

SAD - Srbija 17.00

Finale

Italija - Španija 20.00.

Bonus video: