Četvrtfinale usmjerilo turnir, "ajkule" jedva dočekale kraj

Crnogorski vaterpolisti kao osmoplasirani završili nastup na Svjetskom prvenstvu. To im je treći najslabiji rezultat na planetarnim šampionatima - nakon 9. mjesta u Rimu 2009. i 10. u Gvangdžuu 2019.

6043 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Anna Feher
Foto: Anna Feher

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Tačka na Svjetsko prvenstvo je stavljena večeras oko 21.30 sat, ali posljednja dva meča crnogorskih vaterpolista - protiv Srbije i Mađarske za plasman od 5. do 8. mjesta - govore da je za "ajkule" turnir završen mnogo ranije, odmah nakon eliminacije od Španije u četvrtfinalu još u srijedu.

Tim Vladimira Gojkovića je u duelu za sedmu poziciju izgubio od Mađara 8:6, i to joj je treći najgori plasman u istoriji na svjetskim prvenstvima. Nakon što je bila deveta u Rimu 2009. i 10. u Gvangdžuu prije tri godine.

Iako su pred utakmice za razigravanje "ajkule" redom poručivale da nije svejedno bili peti ili osmi i da je motiv veliki, u bazenu su djelovali baš kao da je apsolutno isto. Jer, od momenta eliminacije od Španije kao da se promijenio čip - Crna Gora više nije imala pravu energiju, odbrana je pokazivala znake umora, iako je ponovo primila malo golova.

Jedino što se nije promijenilo u odnosu na prvi dio turnira - to je igra u napadu. Bila je jednostavno ispod nivoa ovako zahtjevnog takmičenja.

"Tek u drugoj četvrtini smo počeli da igramo, da šutiramo... Ali, kvalitet šuta nije dobar, toga smo svjesni, mada su ovo teške utakmice. Očigledno je došlo do emotivnog pražnjenja, iako su naša očekivanja bila manja u odnosu na Mađare", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Naši vaterpolisti su tek na isteku 12. minuta postigli prvi pogodak - upisao se Dušan Matković i smanjio na 4:2.

Kasnije je, ipak, bilo sve u znaku domaćina, makar do posljednjih pet, šest minuta.

Onda je došlo do opuštanja Mađara koji su vodili 8:3, Crna Gora je uradila sve da to iskoristi, ali sve što je mogla je da smanji na 8:6 i propusti dva napada s igračem više i unese neizvjesnost. Nije se jednostavno moglo sa tako neubjedljivim napadom...

"Nije trenutak za dublju analizu, ali mi je drago što smo se vratili u meč, bili u igri za egal", istakao je Gojković.

Osvrnuo se i na taj duel sa Španijom, koji je usmjerio šampionat.

"Način na koji smo izgubilije vjerovatno učinio da ekipa to teže podnese. Željeli smo da budemo petoplasirani, bio je to cilj nakon eliminacije u četvrtfinalu, ali odigrali smo koliko smo mogli. Sve ćemo dobro analizirati, brzo nastavljamo pripreme za Evropsko prvenstvo", kazao je Gojković.

MAĐARSKA - CRNA GORA 8:6 (1:0, 4:2, 2:1, 1:3)

Budimpešta - Bazen "Alfred Hajoš". Gledalaca: 2.000. Sudije: Berišvili (Gruzija), Gomes (Španija). Igrač više: Mađarska 6 (4), Crna Gora 9 (3). Peterci: Mađarska 1 (1).

Mađarska: Levai (11 odbrana), Anđal, Manherc, Pol, Vamoš 1, Mezei, Zalanki 2, Burian 1, Nađ 2, Varga 1, Janšik 1, Harai, Vogel.

Crna Gora: Lazović (jedna odbrana), Mršić, Vučurović, Averka 2, Čučković, Popadić, Radović, Đurđić, Perković 2, Banićević, Matković 2, Petković, Tešanović (sedam odbrana).

Bonus video: