Dejan Savić: Tradicija srpskog vaterpola je borba za medalje; Ivica Tucak: Cilj je da idemo što dalje

Srbija će takmičenje početi u ponedjeljak, utakmicom protiv Izraela, Hrvatska istog dana protiv Malte

3262 pregleda 1 komentar(a)
Dejan Savić, Foto: Reuters
Dejan Savić, Foto: Reuters

Selektor vaterpolo reprezentacije Srbije Dejan Savić rekao je danas da će na Evropskom prvenstvu nastupiti novi tim, a da zbog uspješne i velike tradicije ambicije ostaju iste - osvajanje medalje na kontinentalnom takmičenju u Splitu, koje je "prolazna stanica" do najvažnijeg takmičenja, Olimpijskih igara 2024. godine.

"Ovo je naša aktuelna reprezentacija. Potpuno je jasno da je to novi sastav i mi smo sa Hrvatima najviše promijenili tim poslije Olimpijskih i gara u Tokiju. Ovaj sastav je novi čak i u odnosu na Svjetsko prvenstvo u Budimpešti. Ima tu povreda, ima stvari na koje ne možemo da utičemo", rekao je Savić. U odnosu na Olimpijske igre prošlog ljeta u Tokiju, u sastavu nema desetorice igrača, a ostali su kapiten Sava Ranđelović, Dušan Mandić i Strahinja Rašović.

Savić je rekao da je i pored toga cilj osvajanje jedne od medalja.

"Tradicija uspjeha srpskog vaterpola ne dozvoljava da mijenjamo ambicije. One su i sada vezane za osvajanje medalje. Nekome će, ko posebno zna stanje u reprezentaciji, biti ovo možda i prepotentno, ali naša obaveza je budemo u tradiciji našeg vaterpola. Imali smo privilegiju zahvaljujući Ivici Tucku da neformalno formalno utakmicom osjetimo bazen i atmosferu", naveo je on.

Selektor je rekao da je uvjeren da će organizacija takmičenja biti vrhunska i dodao da "Srbi, Hrvati i Mađari najbolje organizuju prvenstva".

Upitan je i da li bi ekipa doživjela neuspjeh u slučaju da ne osvoji medalju.

"Ako bi to bio neuspjeh, ali pod navodima, naše odnosno moje funkcionisanje se ne bi promijenilo. Ambicije bi tada ostale iste. Ovo su sve stepenice do Olimpijskih igara u Parizu 2024. godine. Tamo želimo da budemo najbolji. Sve do tada su prolazne stanice", rekao je.

Srbija će takmičenje početi u ponedjeljak, utakmicom protiv Izraela od 12 časova, a u Grupi D su još Mađarska i Slovenija.

Domaćin Hrvatska u ponedjeljak igra uvodni dvoboj s Maltom, a potom slijede susreti s Francuskom i Grčkom.

"Siguran sam da ćemo imati fantastično prvenstvo u Splitu. Što se ekipe tiče, svako će dati svoj maksimum da prezentuje zemlju na najbolji mogući način. Imamo ambicije, ali imamo potpuno novu ekipu u odnosu na Tokio. Prolazeći kroz sve promjene i formiranje nove ekipe nikad nije lako, a morali smo da se nosimo i s povredama i bolešću. Ipak, svoju smo snagu dokazali na Svjetskom prvenstvu i na pripremni turnirima, imamo puno toga da ponudimo, a cilj nam je isti kao i uvijek - stići polufinale i igranje u krugu za medalje. Teško je bilo što prognozirati, ali spremni smo za igru u ovom prekrasnom gradu, pred našim navijačima da pokažemo najbolje što možemo i odemo što dalje možemo”, kazao je selektor Hrvatske Ivica Tucak.

Bonus video: