Počinje Evropsko prvenstvo: "Ajkule" žele iskorak u odnosu na SP

Naša vaterpolo reprezentacija Crne Gore brani bronzanu medalju iz 2020. godine

11119 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Anna Feher
Foto: Anna Feher

Gotovo četiri mjeseca žestokih priprema, jedno veliko takmičenje, finalni turnir Svjetske lige i dvadesetak trening utakmica - sve to je prošla vaterpolo reprezentacija Crne Gore od početka maja do današnjeg početka Evropskog prvenstva u Splitu.

Na svjetskom šampionatu u Budimpešti se vidjelo da su "ajkule" još daleko od vrha (bile su osmoplasirane), a Split treba da pokaže je li turnir u Mađarskoj bio dobra škola pred nove izazove koji očekuju izabranike Vladimira Gojkovića.

Jer, htjela to da prizna ili ne, traži se iskorak, a Crna Gora u Dalmaciji brani medalju - onu bronzanu sa EP u Budimpešti iz januara 2020. osvojenu nakon nezaboravnog preokreta protiv Hrvatske u duelu za treće mjesto.

Gojković je ovog ljeta šansu dao velikom broju mladih igrača, pa su na Svjetskom prvenstvu u sastavu bila četvorica debitanata - Marko Mršić, Vasilije Radović, Uroš Vučurović i Konstantin Averka.

Trojica od njih će nastupiti i u Splitu (nema Vučurovića), pridružena su dvojica novajlija - Jovan Vujović i Luka Murišić, dok su se u tim vratili Aleksa Ukropina i Vladan Spaić.

"Iskreno, jedva čekamo početak prvenstva. Radili smo naporno cijelo ljeto i konačno je došao taj trenutak da pokažemo što možemo i koliko smo napredovali", kaže za "Vijesti" Dušan Matković, bivši lider Primorca i nova akvizicija Barselonete.

Naš tim turnir otvara protiv Gruzije (10.30), rivala kojeg dobro poznaje i koji ga je prije dva mjeseca na Svjetskom prvenstvu dobro namučio u grupi. Ipak, zna se kome pripada uloga favorita.

"Imamo samo jedan imperativ - da u svakom trenutku takmičenja damo maksimum. Mislim da smo u veoma dobroj formi, mnogo boljoj nego na Svjetskom prvenstvu i finalnom Svjetske lige. To će nam omogućiti da podignemo na viši nivo stil igre koji smo počeli da gajimo", istakao je Matković.

Pored Gruzije, protivnici u grupi A su još Slovačka i Italija, favorit za prvo mjesto u grupi.

Meč sa Slovacima je u srijedu, a derbi protv “azura” u petak.

Prvoplasirane ekipe iz četiri grupe idu direktno u četvrtfinale, a drugoplasirane i trećeplasirane u osminu finala.

"Svjesni smo da od tog meča sa Italijom najviše zavisi, ali prva dva rivala ne smijemo da potcijenimo. Pogotovo Gruziju, koja nas je namučila u Budimpešti. Siguran sam da smo izvukli pouke iz tog duela. Ako ne ponovimo neke greške iz tog meča, ne vjerujem da ćemo imati problema", poručuje Matković.

Sedam puta su do sada crnogorski vaterpolisti učestvovali na evropskim prvenstvima i kao po pravilu - na svakom drugom turniru su dolazili do medalje.

U Malagi 2008. su u debitantskom nastupu osvojili zlato, srebrni su bili u Ajndhovenu 2012. i Beogradu 2016, te bronzani 2020.

Ukropina: Nema obećanja

Aleksa Ukropina je odlukom selektora Vladimira Gojkovića preskočio Svjetsko prvenstvo, nakon toga je bio jedan od zapaženijih igrača "ajkula" u Svjetskoj ligi i na pripremnim turnirima.

Sa 23 godine već ima dovoljno iskustvo u nacionalnom timu, očekuje se da u Splitu pravi razliku.

"Dugo je ljeto iza nas - mnogo utakmica i treninga da bismo došli do prave forme. Na startu nas čeka Gruzija, i taj meč bi mogao da bude pokazatelj kakve su nam mogućnosti. To je protivnik koji ima pojedinačni kvalitet, dosta “stranaca” i ako njih zatvorimo uvešćemo meč u ritam koji želimo, samim tim se i približiti pobjedi", rekao je vaterpolista kragujevačkog Radničkog.

Crna Gora nema imperativ velikog rezultata, ali...

"Imamo velika očekivanja, ali ne možemo da obećavamo ništa. Idemo utakmicu po utakmicu", dodao je Ukropina.

Petar Tešanović, jedan od najboljih golmana u Evropi, očekuje da crnogorska selekcija kroz turnir.

"Treba da budemo pravi u četvrtfinalu, ali prvo Gruzija - dobro znamo kvalitete tog tima, ima mnogo naturalizovanih igrača. Vjerujem da smo bolji i da ćemo na pravi način otvoriti Evropsko prvenstvo", istakao je Tešanović.

Raspored grupe A

Danas

Gruzija - Crna Gora 10.30

Italija - Slovačka 15.30

Srijeda

Crna Gora - Slovačka 14.00

Italija - Gruzija 17.00

Petak

Gruzija - Slovačka 10.30

Italija - Crna Gora 19.00

Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Пласман обезедио SofaScore LiveScore
Пласман обезедио SofaScore LiveScore

Bonus video: