Lak rival kao zalet za Italiju

Evropsko prvenstvo u vaterpolu - crnogorska reprezentacija od 14 sati igra protiv Slovačke meč drugog kola grupe A

7552 pregleda 1 komentar(a)
Averka je postigao četiri gola protiv Gruzije, Foto: LEN
Averka je postigao četiri gola protiv Gruzije, Foto: LEN

Crnogorski vaterpolisti danas igraju prvu i izvjesno je jedinu “laku” utakmicu na Evropskom prvenstvu u Splitu. Nepotrebno je napominjati koliki je favorit tim Vladimira Gojkovića u duelu sa Slovačkom (14 sati), nema dileme ni da će ga riješiti u svoju korist. Ipak, nije potrebna bilo kakva pobjeda, već ona kroz koju će naš nacionalni tim napraviti i dobru uvertiru za utakmice u kojima greške mogu skupo da koštaju.

Pobjeda nad Gruzijom u ponedjeljak (14:11) praktično je osigurala drugo mjesto u grupi A, ono bi značilo i lakšeg rivala u osmini finala (Rumunija ili Njemačka), ali “ajkule” u petak čeka i borba za prvu poziciju protiv favorita Italije. A do tada, dok na red ne dođu kalkulacije, najbitniji je prvi naredni protivnik.

- Poraslo nam je raspoloženje nakon pobjede protiv Gruzije. Ali, nastavljamo kao i do sada, korak po korak. Ne potcjenjujemo Slovačku, ali kvalitetniji smo. Ostaje da to pokažemo u bazenu i da utakmicu iskoristimo da podignemo igru i pripremimo se za odlučujući meč u grupi protiv Italije - rekao je kapiten Marko Petković.

DVA LICA “AJKULA” NA PREMIJERI

Trijumf nad Gruzijom je pokazao dva lica našeg tima. Makar 20 od ukupno 32 minuta igrao je fenomenalno - brzo u napadu, s odličnom realizacijom, imao pet golova u finišu druge četvrtine... Kasnije je upao u veliku napadačku krizu, Gruzija je pogađala s igračem više i već do finiša treće četvrtine smanjila sa 9:4 na 9:8. Srećom, Crna Gora se na vrijeme “probudila” i bez problema privela meč kraju.

Sve te oscilacije u igri su već viđene kada je u pitanju crnogorska reprezentacija. Štaviše, i očekivane su s obzirom na to koliko je sastav pretrpio promjena. Bilo ih je na Svjetskom prvenstvu početkom ljeta, kao i na finalnom turniru Svjetske lige, kada su Gojkovićevi izabranici lako, u samo nekoliko minuta, “prosipali” prednost od tri ili četiri gola razlike.

- U trećoj četvrtini smo izgubili koncentraciju, potom na 9:8 malo ušli u nervozu, ali smo povezali redove. Najvažnije je da smo taj meč pobijedili i da smo generalno odigrali dobro. Bilo je mnogo pozitivnih stvari - istakao je Petković.

DEBITANT VUJOVIĆ: OČARAVAJUĆE JE

U sastavu “ajkula” su dvojica debitanata na Evropskom prvenstvu - centar Jovan Vujović i bek Luka Murišić. Ovaj prvi nije bio u protokolu za duel s Gruzijom, a očekuje se da šansu dobije danas. Kao što je poznato, LEN je pred takmičenje u Splitu uveo pravilo da reprezentacije mogu da prijave 15 igrača i da pred svaki meč naprave promjenu.

- Kao debitant želim da se pokažem i pružim što više. Utisci na velikom takmičenju su očaravajući - poručio je Vujović.

Sa 19-godišnjim “sidrašem” Jadrana ili bez njega, pobjeda protiv Slovačke se podrazumijeva.

- Očekuje se trijumf, ali se nećemo opustiti. Ovo je veliko takmičenje, svi se bore za najveći plasman, mnogo ekipa je došlo da osvoji medalju. I mi smo došli s ciljem da jurimo zlato, ništa manje od toga ne želimo - zaključio je Vujović.

Crna Gora i Slovačka su se do sada sastajale pet puta (jedan prijateljski susret), uz isto toliko pobjeda naše reprezentacije. Nisu igrale od EP u Budimpešti 2020. kada je rezultat bio 15:4.

DERBI SRBIJA - MAĐARSKA

Prvo kolo je obilježio duel grupe B između Grčke i Francuske, koji je završen remijem (12:12), a danas se igra klasik evropskog i svjetskog vaterpola - sastaju se Srbija i Mađarska, potencijalni rivali Crne Gore u četvrtfinalu.

Biće to bez sumnje okršaj za prvo mjesto u grupi, u kojoj su još totalni autsajderi Slovenija i Izrael koji su na startu poraženi sa 16 odnosno 15 golova razlike od velikana.

- Znamo da ovaj duel znači i ko će biti prvi i ko ide direktno u četvrtfinale. Protiv Izraela je bilo grešaka, analiziraćemo ih kako se ne bi ponovile, jer Mađarska to ne prašta - kazao je selektor “delfina” Dejan Savić.

Bonus video: