Italija je pravi test: "Ajkule" i mogu i moraju bolje

Crnogorski vaterpolisti upisali i drugu pobjedu u Splitu, ali utisak kvari podatak da im je Slovačka za nešto više od sedam minuta dala čak šest golova

10510 pregleda 3 komentar(a)
Foto: LEN
Foto: LEN

Kvalitet je napravio razliku i protiv Gruzije na startu Evropskog prvenstva, isti slučaj je bio i danas u duelu crnogorskih vaterpolista sa Slovačkom.

"Ajkule" su slavile 18:10 u utakmici koja teško da može da bude mjerilo forme naše selekcije, jer je bilo očigledno da su misli okrenute ka derbiju sa Italijom koji je na programu u petak.

Daleko od toga, ipak, da Slovaci nisu natjerali Crnu Goru da "zaradi" drugi trijumf, iako je početak protekao u dominaciji velikog favorita.

Naš tim je, naime, nakon sedam i po minuta igre vodio 4:0, prvi gol primio tek u posljednjim sekundama prve čevrtine, a onda pokazao kako opuštanje, ali i neki eksperimenti u taktici, mogu da se obiju o glavu.

Djeluje nestvarno, ali "ajkule" su za sedam minuta i 15 sekundi druge četvrtine primile čak šest golova.

"Za vrijeme Evropskog prvenstva je neophodno imati lakše utakmice na kojima mogu da se probaju neke nove formacije. I ovaj meč je bio dobar za to. Naš fokus je sada na Italiji, to je najvažniji susret u grupnoj fazi", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

Drugi period je tako bio pun uzbuđenja, pa je Slovačka topila minus, čak i dva puta došla do izjednačenja - 5:5 i 6:6. Tada su Gojkovićevi izabranici i shvatili da nema šale...

Uslijedila je serija crnogorskog tima, koji je poveo 9:6, a posljednji put je protivnik bio blizu u drugom minutu treće četvrtine kada je Robert Kaid matirao Petra Tešanovića za 9:8.

Već do kraja tog dijela igre Crna Gora je pobjegla na 15:8, onda je bilo i maksimalnih plus devet, pa je na kraju upisala ubjedljivu pobjedu.

"Ne možemo u potpunosti da budemo zadovoljni igrom, pogotovo u prvom poluvremenu. Primili smo mnogo golova, na tome moramo da radimo", istakao je Dušan Matković, trostruki strijelac protiv Slovaka.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

Mrežu su u današnjem meču tresli i Konstantin Averka (pet puta), te po dva Marko Mršić, Vlado Popadić, Miroslav Perković, Marko Petković i Aleksa Ukropina.

"Moram da čestitam Slovačkoj, igrala je zaista dobro prve dvije četvrtine. Kasnije smo imali više energije i kvalitet je došao do izražaja. Slijedi Italija i meč koji želimo da pobijedimo. Važno nam je da budemo broj jedan, kako bismo imali što bolju poziciju za četvrtfinale", kazao je Averka.

Pobjeda nad "azurima" (petak u 19 sati) garantuje prvo mjesto u grupi A i direktan plasman u četvrtfinale.

Poraz bi značio da su "ajkule" drugoplasirane i da idu u osminu finala.

Za plasman među osam najboljih bi se u tom slučaju borile sa trećeplasiranom ekipom grupe C - Rumunijom ili Holandijom.

Пласман обезедио SofaScore LiveScore

CRNA GORA - SLOVAČKA 18:10 (4:1, 5:6, 6:1, 3:2)

Split - "Spaladium arena". Gledalaca: 200. Sudije: Periš (Hrvatska), Balzan (Malta). Igrač više: Crna Gora 11 (6), Slovačka 9 (3). Peterci: Crna Gora 1 (1).

Crna Gora: Lazović, Murišić, Mršić 2, Averka 5, Vujović, Popadić 2, Perković 2, Đurđić, Ukropina 2, Spaić, Matković 3, Petković 2, Tešanović (10 odbrana).

Slovačka: Hoferica (sedam odbrana), Kaid 2, Tisaj, Kovacik, Durik 1, Balog, Seman 3, Baco, Juhaš, Molnar, Čaraj 2, Balaš 2, Simkovic.

Bonus video: