Crna Gora - Italija: Obračun za četvrtfinale

Evropsko prvenstvo u Splitu - vaterpolo reprezentacija Crne Gore od 19 sati igra sa Italijom, pobjednik ide direktno među osam najboljih, poraženi u osminu, gdje će se sastati sa Rumunijom ili Holandijom

12868 pregleda 3 komentar(a)
Miroslav Perković najavljuje veliku borbu protiv “azura”, Foto: LEN
Miroslav Perković najavljuje veliku borbu protiv “azura”, Foto: LEN

Pobjede nad Gruzijom i Slovačkom su donijele crnogorskim vaterpolistima makar drugo mjesto u grupi na Evropskom prvenstvu u Splitu, ali sve što je bilo u prve dvije utakmice sada se na neki način briše - slijedi derbi sa Italijom koji će odrediti koja ekipa ide direktno u četvrtfinale, a koja u razigravaranje za plasman među osam najboljih.

Sve, dakle, staje u večerašnja 32 minuta u “Spaladium areni” (19), a duel sa “azurima”, osim što je bitan za nastavak takmičenja, daće odgovor i na pitanje mogu li “ajkule” da se nadigravaju sa objektivno boljim ekipama.

- Možemo da budemo zadovoljni sa prve dvije utakmice. Znali smo da će meč protiv Gruzije da bude presudan, za to smo se i spremali. Protiv Slovačke smo pokušali da podignemo agresivnost, koja će nam biti neophodna za meč protiv Italije. Normalno je da u takvim utakmicama bude oscilacija - rekao je selektor Vladimir Gojković.

Koliko može mladi tim Crne Gore - na to pitanje malo ko u ovom momentu može da odgovori.

- Ne možemo u ovom momentu ni imati pravu sliku. Vjerujem da smo dovoljno spremni, da znamo šta treba da radimo i da ćemo se Italijanima suprotstaviti na pravi način. Italija je kvalitetna ekipa, sa Svjetskog prvenstva joj nedostaje samo ljevoruki Ećenike. Ostali su tu, pojačani sa igračima koji nisu igrali u Budimpešti. Imaju kontinuitet, nakon srebra na SP su osvojili Svjetsku ligu, ali vjerujem da znamo kako treba da igramo - istakao je Gojković.

Ako bude drugoplasirana u grupi, Crna Gora će u osmini finala igrati sa trećeplasiranom ekipom iz grupe C - Rumunijom ili Holandijom. Potencijalni protivnik u četvrtfinalu bi onda bila Mađarska.

- Kada se pogleda posljednjih 15 godina, ovo je prvenstvo sa najvećim brojem izjednačenih ekipa koje mogu da se bore za mjesto među osam najboljih. Holandija ima kontinuitet, Francuska je samim domaćinstvom Olimpijskih igara ušla u ozbiljnu pripremu i to daje rezultate. Nema opuštanja, ali mi vjerujemo u svoj kvalitet i da ćemo uraditi ono što želimo - kazao je Gojković.

Rezultatski, Italija je u prve dvije utakmice bila ubjedljivija nego “ajkule”.

- Poznajemo se dobro sa Italijom, koja je veoma dobra selekcija. Italijani su pojedinačno kvalitetniji, ali mislim da smo mi mlađa, spremnija ekipa. Moramo da tražimo šansu, kako bismo bili prvi u grupi i direktno se plasirali u četvrtfinale. Italija neka bude favorit, ali možemo da je pobijedimo - kaže centar Miroslav Perković.

I mladi sidraš je svjestan da Crna Gora u prva dva meča nije briljirala.

- Gruzija nije naivan tim, ima dosta internacionalaca. Taj meč smo odigrali dobro, uz neke oscilacije. Možemo da budemo zadovoljni i pobjedom protiv Slovačke. Imali smo i u tom susretu praznih minuta, pogotovo u drugoj četvrtini, u kojoj smo primili šest golova. To ne smijemo da dozvoljavamo, pogotovo protiv ekipa koje nisu toliko kvalitetne - zaključio je Perković.

Bonus video: