Potop u 214 sekundi: Italija je bila surova prema "ajkulama"

Crnogorski vaterpolisti poraženi od Italije u posljednjem meču grupe na Evropskom prvenstvu u Splitu (13:8). “Ajkule” sa druge pozicije idu u osminu finala, gdje ih u nedjelju od 15 sati čeka duel sa Rumunijom

20281 pregleda 14 komentar(a)
Foto: LEN
Foto: LEN

Takav pad u igri, kakav je večeras imala crnogorska vaterpolo reprezentacija, ne bi oprostile ni skromnije ekipe od Italije, a velikan je bio toliko surov da je u samo tri minuta i 34 sekunde treće četvrtine postigao pet golova, poveo 10:5 i otklonio sve dileme oko putnika u četvrtfinale Evropskog prvenstva u Splitu.

Epilog je jedini mogući u toj situaciji - ubjedljiv poraz u derbiju rezultatom 13:8, što znači da "ajkule" idu u osminu finala, gdje ih u nedjelju od 15 sati čeka Rumunija, trećeplasirana ekipa grupe C.

Italija je jednostavno pokazala koliko je moćna, a Crna Gora koliko je daleko od kvaliteta selekcija kakav ima sastav Alesandra Kampanje.

"Dvije i po četvrtine smo igrali zaista dobro, kasnije nismo iskoristili svoje šanse, a rivalu da sve to kazni i meč je brzo bio riješen. Mislim da smo mogli bolje i u prvoj četvrtini, morali smo da postignemo gol ili dva. Dogodio se potom taj pad u trećem periodu...", rekao je selektor Vladimir Gojković.

Naš tim je napadački loše otvorio utakmicu, zatresao je mrežu tek devet i po minuta igre (Miroslav Perković je smanjio na 2:1) i od tog momenta su snage u bazenu “Spaladium arene” bile izjednačene.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

Igralo se gol za gol, ređala su se izjednačenja, a posljednje je viđeno četiri minuta i 18 sekundi prije kraja 3. perioda kada je Bogdan Đurđić bio strijelac u napadu sa igračem više.

I od tog momenta - potop, i to u samo nekoliko napada protivnika. Italijani su nemilosrdno punili mrežu Dejana Lazovića, čini su to uglavnom sa igračem više u vodi, a kulminacija loše igre našeg tima viđena je desetak sekundi prije kraja kada je lako izgubila loptu na centru i dozvolila da primi još jedan gol...

"Rekao sam i prije šampionata da smo bolji nego na Evropskom prvenstvu. I ovdje smo naučili puno, vjerujem da ćemo u drugoj sedmici EP to pokazati", dodao je Gojković.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

Posljednjih osam minuta je tako djelovalo kao rekreativan meč u kojem su Italijani spustili tempo, promašili i peterac (dva je odbranio Lazović), a "ajkule" ako ništa drugo izbjegle teži poraz.

Dvostruki strijelci u kapici Crne Gore su bili Vasilije Radović i Đurđić, po jedan gol su postigli Marko Mršić, Perković, Aleksa Ukropina i Dušan Matković.

"Nije lako nakon ovakvog poraza. Borili smo se, mislim da smo sami sebe pobijedili nekim greškama koje nisu smjele da se dogode. Mislim da ovo nije realan rezultat, ali u suštini se ništa ne mijenja, jer želimo u četvrtfinale", istakao je Radović.

ITALIJA - CRNA GORA 13:8 (1:0, 3:3, 6:2, 3:3)

Split - "Spaladium arena". Gledalaca: 1.000. Sudije: Kovač (Mađarska), Ome (Njemačka). Igrač više: Italija 12 (7), Crna Gora 12 (6). Peterci: Italija 4 (2).

Italija: Del Lungo (osam odbrana), Di Fulvio 2, Damonte 2, Aleziani, Fondeli, Kanela 3, Rencuto Jodiće 2, Marciali 1, Prešuti, Bruni, Di Soma, Dolće 3, Nikozia.

Crna Gora: Lazović (devet odbrana, dva peterca), Murišić, Radović 2, Averka, Mršić 1, Popadić, Perković 1, Đurđić 2, Ukropina 1, Spaić, Matković 1, Petković, Tešanović.

Bonus video: