Crna Gora - Rumunija: Tenzija nije poželjna

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore danas igra meč osmine finala u Splitu. “Ajkule” imaju ulogu favorita protiv Rumunije (15 sati), ako slave u četvrtfinalu ih čeka Mađarska

17725 pregleda 5 komentar(a)
Ajkulama uloga favorita protiv Rumunije, Foto: LEN
Ajkulama uloga favorita protiv Rumunije, Foto: LEN

Italija je bolja, kompletnija na svim pozicijama, s pravom je jedan od favorita za titulu na Evropskom prvenstvu u Splitu, ali pored svih tih činjenica ostaje utisak i da su joj crnogorski vaterpolisti prije dvije noći olakšali posao na putu ka prvom mjestu u grupi, samim tim i direktnom plasmanu u četvrtfinale.

”Ajkule” su dugo bile u igri, nije im smetalo ni to što su prvi gol dale tek nakon desetak minuta (za 2:1), jer su sve do drugog dijela treće četvrtine bili u egalu sa “azurima”.

Dvije četvrtine je, dakle, Crna Gora radila sve kako treba, da bi u tri i po minuta finiša trećeg perioda prosula sve što je gradila - od 5:5 je dozvolila protivniku da ode na 10:5, uz neke početničke greške u odbrani, i učinila da posljednjih osam minuta ne bude nikakve rezultatske neizvjesnosti.

Možda su sve to “dječije bolesti”, možda je i do kvaliteta, jer velika takmičenja zahtijevaju koncentraciju u svakoj sekundi. A ekipa Vladimira Gojkovića je u sva tri meča u grupi (Gruzija, Slovačka i Italija) “prespavala” po jednu četvrtinu. Dva puta je to bila treća, jednom druga...

Crna Gora je tako s drugog mjesta pošla u osminu finala, a na putu do četvrtfinala joj stoji Rumunija. Ekipa koja je daleko od naše selekcije i po renomeu i po kvalitetu, ali za ovaj tim “ajkula” nema lakih rivala...

"Mislim da Rumunija ne bi trebalo da predstavlja problem, već da je to utakmica u kojoj bi trebalo da se spremimo za četvrtfinale", rekao je Dušan Banićević.

Banićević je propustio meč sa “azurima”, nije bio ni u timu protiv Slovačke...

"Dobro smo se držali dvije i po četvrtine protiv Italijana, zatim smo primili nekoliko lakih golova. To je na kraju presudilo", poručio je Banićević.

Da bi ozbiljno shvatila Rumuniju, našoj selekciji je dovoljno da pogleda posljednji meč u grupi C protiv Holandije, jednog od iznenađenja šampionata. Na kraju je bilo 12:12, a Rumunima je trebao trijumf da dođu do drugog mjesta i Holanđane pošalju na Crnu Goru.

"Ne sumnjam u naš trijumf, iako znam da ne smijemo da se opustimo", kaže Luka Murišić, jedan od dvojice debitanata u našem timu na najvećim takmičenjima.

Ako trijumfuje protiv Rumunije, Crna Gora će se u četvrtfinalu (utorak u 15 sati) sastati sa Mađarskom, koja je dominantno osvojila grupu D u kojoj je deklasirala Srbiju, te lako izašla na kraj sa Izraelom i Slovenijom.

Crnogorski vaterpolisti, koji u Splitu brane bronzu, u svih sedam nastupa do sada na evropskim prvenstvima su stizali makar do četvrtfinala. Uzeli su četiri medalje. Najslabiji plasman su imali 2018. kada su u Budimpešti bili šestoplasirani.

OSMINA FINALA

Crna Gora - Rumunija 15.00

Gruzija - Holandija 16.30

Grčka - Izrael 19.00

Francuska - Srbija 20.30

ČETVRTFINALE

Crna Gora/Rumunija- Mađarska

Gruzija/Holandija - Hrvatska

Grčka/Izrael - Španija

Francuska/Srbija - Italija

Kostur EP u Splitu
foto: LEN

Bonus video: