Polufinale nije nemoguća misija

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore danas protiv Mađarske (15 sati) igra utakmicu četvrtfinala Evropskog prvenstva u Splitu

22144 pregleda 12 komentar(a)
Detalj sa meča Crne Gore i Mađarske sa SP u Budimpešti, Foto: waterpolo.hu
Detalj sa meča Crne Gore i Mađarske sa SP u Budimpešti, Foto: waterpolo.hu

Crnogorski i mađarski vaterpolisti su u posljednjih petnaestak godina odigrali mnogo mečeva na najvećim takmičenjima, bilo je i nekih nevjerovatnih poput onog u četvrtfinalu Evropskog prvenstva u Ajndhovenu 2012. kada se radovala naša selekcija i kasnije stigla do srebra.

Bilo je i bolnih poraza od velikana koji je i ovog ljeta pobjeđivao izabranike Vladimira Gojkovića. Na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti je, naime, slavio i u grupi i u utakmici za sedmo mjesto, pa i može da se kaže da je favorit u današnjem četvrtfinalnom okršaju (15 sati) na EP u Splitu.

U odnosu na taj turnir su Mađari bitno promijenili lice i naličje. Imaju novog selektora (Tamaša Merca je naslijedio Žolt Varga), a u sastavu nisu ni legedarni Deneš Varga i Marton Vamoš.

GOJKOVIĆ: IMAMO REALNE ŠANSE

Sada će se Crnoj Gori suprotstaviti atipična Mađarska - brža i mlađa nego na SP, tim koji uglavnom igra bez klasičnog centra i koji kao po običaju zavisi od šuta sa vanjskih pozicija gdje dominiraju Kristijan Manherc, Gergo Zalanki, Gergelj Burian...

- Pravi izazov je pred nama. Igramo protiv velikog protivnika i motivacije neće nedostajati. Mađari su došli u izmijenjenom sastavu u odnosu na Svjetsko prvenstvo, ali to je šuterski veoma kvalitetna ekipa. Analizirali smo ih koliko je moguće, jer nisu u ovom sastavu odigrali mnogo utakmica. Ali, mogli smo da ih vidimo protiv Srbije, gdje su odigrali dobro - rekao je Gojković.

Mađarska je u Splitu odigrala tri meča i ubjedljivo ih riješila u svoju koristi. Rutinski je pobjeđivala nižerazredne Izrael i Sloveniju, te deklasirala Srbiju - 16:7.

- Vjerujem da znamo šta treba da radimo i da imamo realne šanse da pobijedimo ako budemo blizu onoga što možemo da pružimo - istakao je Gojković.

Prednost Crne Gore bi mogla da bude ta što je do sada u Splitu bolje “osjetila” turnir od Mađarske. Imala je četiri utakmice, tri od njih - protiv Gruzije, Italije i Rumunije - bile su veoma važne, u svima je u dvije i po ili tri četvrtine viđena velika boda.

- Kada pričate o Mađarima - riječ je o izuzetnim napadačima, veoma su opasni u šutu, iako imaju potpuno drugačiju taktiku sa novim trenerom i stručnim štabom. Neki poseban recept ne postoji, osim da uđemo maksimalno motivisani, sa većom željom od njih - kazao je kapiten Marko Petković.

PORUKA IZ MAĐARSKE: BOLJI SMO, ALI...

Mnogi vide Mađarsku u polufinalu, ali upozorenje je stiglo od Zalankija, jednog od najboljih napadača na svijetu.

- Iskreno, ne mislimo da smo imali sreće što smo za protivnika dobili Crnu Goru. Dug je put do polufinala, jer je naš protivnik veoma dobar, agresivan, ali i kvalitetan. Ipak, dosta toga bi trebalo da zavisi od nas i naše igre. Bolji smo, ali najteži dio je to pokazati i u bazenu u 32 minuta borbe - rekao je Zalanki, as Pro Reka.

Crna Gora i Mađarska otvaraju današnji program kada su u pitanju četvrtfinalni dueli u Spaladium areni, a pobjednik ovog meča u polufinale će se sastati sa boljim iz okršaja Španije i Grčke (19 sati).

Hrvatska je apsolutni favorit protiv Gruzije (20.30), dok Italiju čeka utakmica sa Francuskom (16.30) koja je preko Srbije došla do prvog plasmana u četvrtfinale EP još od 1958. godine.

Bonus video: