Iste greške, isti problemi: "Ajkule" nezrele za velika djela

Crnogorski vaterpolisti eliminisani u četvrtfinalu EP u Splitu. Bolja je bila Mađarska (11:8), pa "ajkule" idu u razigravanje za plasman od 5. do 8. mjesta, gdje je prvi rival Grčka u četvrtak od 14 sati

18763 pregleda 17 komentar(a)
Foto: LEN
Foto: LEN

Baš kao i na Svjetskom prvenstvu prije dva mjeseca - četvrtfinale je bio krajnji domet crnogorskim vaterpolistima na najvećim takmičenjima.

Takva je sada realnost, a na Evropskom prvenstvu je "ajkule" u borbu za plasman od petog do osmog mjesta poslala Mađarska - slavila je 11:8, pokazala više i zasluženo ušla u borbu za medalje nakon što je kao domaćin na SP bila tek sedmoplasirana.

Naša selekcija nijednom nije vodila u derbiju, konstatno je jurila protivnika, ali sve vrijeme bila blizu - na gol ili dva, sa šansama i da izjednači.

Ali, neke situacije pred golom Dejana Lazovića se toliko često ponavljaju da više nije moguće reći da su slučajne.

Iako su crnogorski vaterpolisti u susret četvrtfinalnom duelu uporno ponavljali da Mađari stvaraju probleme uplivavanjima, da tu prijeti najveća opasnost - upravo su reakcijama na takvu vrstu odbrane "ajkule" poklekle.

Tako je Silard Janšik (dao je pet golova iz pet pokušaja) iznenadio Aleksu Ukropinu za 7:5, odmah nakon toga je Gergo Zalanki kaznio kiks za 8:5...

Dogodilo se to u finišu treće i početkom četvrte četvrtine, pa je Mađarska lako, bez posebnog otpora izabranika Vladimira Gojkovića, pobjegla na nedostižnih 9:5. Opet je, kao i u duelu sa Italijom u grupi, samo nekoliko minuta slabijeg izdanja Crnu Goru koštalo poraza.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

"Dugo smo bili u igri, imali dobar ritam, ali puno golova smo im poklonili, što je neoprostivo za ovaj nivo takmičenja", rekao je Gojković.

Potencijal tima nije sporan, ali neke greške se ponavljaju od početka ljeta.

"Analiziraćemo sve ovo, da vidimo koliko smo stigli u ovom procesu, sada se okrećemo borbi od petog do osmog mjesta", dodao je Gojković.

Svjestan je tih problema i Bogdan Đurđić, dvostruki strijelac.

"Bili smo tu do kraja treće i početka posljednje četvrtine kada smo primili dva jeftina gola. Na ovom nivou to ne smije da se dešava. Dali smo sve, nije bilo dovoljno ovog puta. Moramo dobro da pogledamo sve ovo i analiziramo ako mislimo da ubuduće dobijamo ovakve utakmice", istakao je Đurđić.

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore
foto: LEN

Mađari su imali razloga da budu zadovoljni.

"Imali smo problema, ali i znali smo da će biti tako sa agresivnom ekipom Crne Gore. Pronašli smo kasnije ritam u napadu, došli do igre kakvu želimo, ali moram da pohvalim i defanzivu na čelu sa golmanom Vogelom. Bio je ovo pravi test za nas", rekao je selektor Mađarske Žolt Varga.

Naredni rival crnogorskom timu je Grčka (četvrtak u 14 sati) koja je večeras poražena od Španije rezultatom 9:5.

CRNA GORA - MAĐARSKA 8:11 (1:3, 3:2, 1:2, 3:4)

Split - "Spaladium arena". Gledalaca. 1.000. Sudije: Periš (Hrvatska), Cvart (Holandija. Igrač više: Crna Gora 7 (4), Mađarska 5 (2). Peterci: Crna Gora 3 (2), Mađarska 1 (1).

Crna Gora: Lazović (sedam odbrana), Murišić, Radović 1, Averka 2, Banićević, Popadić, Perković 2, Đurđić 2, Ukropina, Spaić 1, Matković, Petković, Tešanović.

Mađarska: Levai, Anđal 1, Manherc 2, Konarik 1, Nađ, Molnar, Zalanki 1, Burian, Nemet 1, Fekete, Janšik 5, Vigvari, Vogel (devet odbrana).

Bonus video: