"Ajkule" protiv Gruzije - kad od meča za 7. mjesto zavisi budućnost

Naši vaterpolisti jure pobjedu u posljednjoj utakmici u Splitu, koja donosi plasman na prvenstvo svijeta naredne godine

10333 pregleda 6 komentar(a)
Konstantin Averka i Crnogorac u kapici Gruzije Jovan Sarić, Foto: LEN
Konstantin Averka i Crnogorac u kapici Gruzije Jovan Sarić, Foto: LEN

Ostala su 32 minuta vaterpola za crnogorsku reprezentaciju na Evropskom prvenstvu u Splitu, ostala je utakmica od koje zavisi bliska budućnost “ajkula” kada su u pitanju najveća takmičenja.

Izabranike Vladimira Gojkovića danas čeka meč za sedmo mjesto na EP, rival je Gruzija (14 sati) i moraju da pobijede da bi se plasirali na Svjetsko prvenstvo koje se narednog ljeta organizuje u japanskoj Fukuoki. Eventualni poraz bi značio da seniorska vaterpolo reprezentacija prvi put od kada postoji ne bi učestvovala na nekom od tri najveća takmičenja.

Kakav bi to bio udarac i takmičarski neuspjeh nema potrebe napominjati. Zato i postoji tenzija koja nije uobičajena pred mečeve za plasman od petog do osmog mjesta, ali Crna Gora je sama sebe dovela u poziciju da baš danas u srcu Dalmacije mora da odlučuje o vizi za Fukuoku.

Rival nije tim od kojeg bi Crna Gora trebalo da strahuje, ali vrijeme lakih i rutinskih trijumfa protiv rivala iz srednjeg ili slabijeg nivoa je prošlost.

Podmlađeni sastav, vjerovatno i najmlađi na Starom kontinentu, sada praktično svaku pobjedu mora da zaradi tokom četiri četvrtine u direktnom duelu u vodi...

"Došli smo na Evropsko prvenstvo sa vjerom da možemo da napravimo veliki rezultat. Ostaje žal zbog svih treninga i svega što smo radili minula četiri mjeseca, ali sada ne možemo da gledamo unazad. Znamo šta nam utakmica sa Gruzijom donosi, ulazimo maksimalno ozbiljno kako bismo ispunili ono što se od nas očekuje", rekao je 19-godišnji Vasilije Radović.

Nije Gruzija nepoznanica za našu selekciju, daleko od toga. Dva tima su prvo sparingovala početkom ljeta, onda su bili rivali u grupnoj fazi Svjetskog prvenstva, pa i prije desetak dana na startu EP.

Epilog je u oba meča bio isti - “ajkule” su slavile i u Budimpešti (9:8) i u Splitu (14:11), ali uz dosta problema.

"Poznajemo ih, imaju dobre strance koji prave razliku u odnosu na domaće igrače. Moramo da u svakom momentu budemo svjesni koliko je važan ovaj duel. Nije u igri sedmo ili osmo mjesto, već odlazak na Svjetsko prvenstvo. Dobro ćemo se pripremiti, mislimo samo na trijumf", istakao je Popadić.

Gruzija je nedavno u Mađarskoj debitovala na svjetskim šampionatima, Crna Gora ne smije da joj dozvoli da preko njenog imena i renomea ide u Fukuoku.

"Plasmanom među osam najboljih smo već napravili istorijski rezultat na evropskim prvenstvima, ali ne smijemo time da se zadovoljimo. U prvom meču za plasman protiv Francuske smo imali svoje prilike, nismo ih iskoristili i mislim da su nam šanse u duelu sa Crnom Gorom bitno manje, ali borićemo se", kazao je kapiten Gruzije Revaz Imnaišvili.

Bonus video: