Marić: Plasman na Olimpijske igre je naš ultimativni cilj

Odlazak u Pariz bio bi veliki uspjeh naše selekcije. Savez će uraditi sve da osigura najbolje moguće uslove na putu do tog cilja”, rekao je Marić za sajt Saveza

2968 pregleda 17 komentar(a)
Đuro Marić, Foto: VPSCG
Đuro Marić, Foto: VPSCG

Predsjednik Vaterpolo-plivačkog saveza Crne Gore (VPSCG) Đuro Marić kazao je da bi plasman vaterpolo reprezentacije na Olimpijske igre 2024. godine bio veliki uspjeh i naglasio da je stvaranje novog tima proces i da u tom procesu ima dosta prepreka.

Vaterpolo godina je počela kvalifikacionim turnirom Svjetskog kupa u Podgorici, na kojem "ajkule" nisu uspjele da se plasiraju na završni turnir u Los Anđelesu. Ostvaren je učinak od tri pobjede (protiv Gruzije, Australije i Grčke), te dva poraza - od Španije i Srbije.

“Šteta, ali mislim da smo napravili iskorak u odnosu na prošlo ljeto. Bliži smo selekcijama iz grupe od šest najjačih, nedostaje nam još iskustva, ali rastemo, to je evidentno”, kazao je Marić za sajt Saveza.

Turnir u Podgorici je samo početak zahtjevne i izazovne, predolimpijske godine, u kojoj “ajkule” imaju dva velika takmičenja – Evropsko i Svjetsko prvenstvo.

“Pariz 2024. je naš ultimativni cilj. Podsjetiću da je vaterpolo selekcija jedina koja je četiri puta učestvovala na Olimpijskim igrama, želja nam je da nastavimo niz. Biće teško, a vjerujem da ćemo uspjeti. Odlazak u Pariz bio bi veliki uspjeh naše selekcije. Savez će uraditi sve da osigura najbolje moguće uslove na putu do tog cilja”, rekao je Marić.

Na kvalifikacionim turnirom Svjetskog kupa u Podgorici VPSCG je pokazao da je spreman da organizuje velika takmičenja.

“Veoma samo zadovoljni, i mi u Savezu i zvaničnici Svjetske federacije vodenih sportova, kako je protekao turnir u Podgorici. To je bilo treće veliko takmičenje koje smo organizovali za dvije godine. Zahvaljujući znanju i entuzijazmu svih koji su učestvovali u organizaciji, zahvaljujući sjajnim mladim ljudima – volonterima iz Podgorice - i sada smo ispunili očekivanja, iako je riječ o zahtjevnom poslu”, kazao je Marić.

U julu će Podgorica biti domaćin još jednog velikog međunarodnog događaja – Evropskog U15 prvenstva, na kome će učestvovati čak 24 selekcije.

“I to je dokaz da radimo dobro, a apliciramo za organizaciju ovakvih događaja iz dva razloga. Jedan je taj što smanjujemo troškove Saveza – jeftinije nam je da dočekujemo, nego da putujemo. Drugi je želja da konstantno radimo na popularizaciji vaterpola u Crnoj Gori”, naglasio je Marić.

Marić se osvrnuo i na kritike na račun rezultata nacionalnog tima.

“Izbjegavali smo, jer smatramo da ne bi trebalo da se obaziremo na maliciozne i nedobronamjerne komentare i kritike. Mislimo da rasprava takvog nivoa ne vodi ničemu, niti rješava probleme. Takođe, na meti je najčešće bio selektor Gojković, iako je riječ o čovjeku koji je sa reprezentacijom Crne Gore osvojio dvije evropske medalje – 2016. i 2020. godine, te dva puta slavio u Svjetskoj ligi. Ono što imamo sada je naša realnost, smatram čak i da idemo preko naših objektivnih mogućnosti i kapaciteta”, rekao je Marić i objasnio:

“Moralo je da dođe do smjene generacija, to je neminovan proces. Nekada smo imali asove svjetskog kalibra, poput Zlokovića, Ivovića, braće Janović, Jokića i mnogih drugih, koji su se kalili i razvijali u većem sistemu i žestokoj konkurenciji, a karijeru gradili u najjačim klubovima i ligama. Mi sada ukupno imamo 50-ak seniora, a, pritom, mali broj ih igra u vrhunskim klubovima. 'Tržište' igrača ne griješi. Situacija je takva, moramo da budemo realni i strpljivi, stvaranje novog tima i novih igrača je proces”.

Bonus video: