Mirović: Svi u našem vaterpolu imamo obavezu da proizvodnjom kvalitetnih igrača budemo konkurentni među seniorima

Selektor U-17 vaterpolo reprezentacije Crne Gore i koordinator svih mlađih kategorija smatra da kod nas uvijek postoji potencijal, ali da moraju da se ispune i određeni "uslovi"

3594 pregleda 2 komentar(a)
Mirović, Foto: VPSCG/Krsto Vulović
Mirović, Foto: VPSCG/Krsto Vulović

Na svima nama u crnogorskom vaterpolu je odgovornost i obaveza da se potrudimo više kako bismo proizvodnjom kvalitetnih igrača bili konkurentniji na međunarodnoj sceni u seniorskoj konkurenciji.

To je poruka Miodraga Mirovića, selektora U-17 vaterpolo reprezentacije Crne Gore i koordinator svih mlađih kategorija u našem vaterpolu.

On smatra da i u njegovoj mladoj selekciji ima potencijala za tu priču, ali da moraju da se ispune i određeni "uslovi".

"Potencijal je uvijek prisutan kod nas. Ako budemo svi zajedno u klubovima i reprezentaciji pravilno usmjeravali ove momke, imamo veliku šansu da iz ove selekcije dopunimo pogon seniorske ekipe. Ukoliko u tome uspijemo, optimista sam. U ovom timu imamo talente koji mogu puno da doprinesu crnogorskom vaterpolu", istakao je Mirović za portal Vaterpolo i plivačkog saveza Crne Gore.

Dodao je i da se radi na stvaranju trenera koji bi u budućnosti trebali da daju ozbiljan doprinos našem vaterpolu.

"Svi oni su angažovani u stručnim štabovima mlađih reprezentativnih selekcija", naveo je Mirović.

Miodrag Mirović
foto: VPSCG/Krsto Vulović

Generaciju koju predvodi Mirović u avgustu očekuje Evropsko prvenstvo u Turskoj.

"Evropska i svjetska prvenstva u mlađim selekcijama spadaju u kontrolna takmičenja u procesu stvaranja igrača za seniorsku reprezentaciju. Prioritet nije rezultat, već individualna obuka svakog pojedinca čime bismo stvorili preduslove za potpuno isticanje njihovih potencijala. Tome težimo, a za koji rezultat na ovogodišnjem EP će to biti dovoljno, ostaje da se vidi. Rad, trud i odricanje se uvijek isplate, prije ili kasnije", smatra Mirović.

Mlade "ajkule" su već u sklopu priprema za pomenuto EP odigrale kontrolnu utakmicu protiv Mađarske u Budvi.

"Odigrali smo šest sparing i jednu zvaničnu utakmicu koja se završila 12:9 u korist Mađarske. Njihov stil igre se razlikuje od našeg, tako da nam svake zajedničke pripreme idu u korist. Ova generacija im je trenutni evropski (U15) i svjetski (U16) prvak", kaže Mirović.

Ova generacija crnogorskih vaterpolista prošle godine je osvojila četvrto mjesto na šampionatu svijeta - da li su igrači napredovali od tada?

"Svako radi u okvirima svojih mogućnosti, tako da smatram da je s obzirom na uslove i okolnosti napredak igrača optimalan. Naravno, uvijek može bolje", zaključio je Mirović.

Bonus video: