"Ajkule" počinju SP: Južna Afrika zagrijavanje za derbije

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore danas od 10.30 časova otvara Svjetsko prvenstvo u Fukuoki. Prvi rival je autsajder Južna Afrika, u srijedu je duel sa Španijom, u petak okršaj protiv Srbije

3412 pregleda 0 komentar(a)
Nova šansa za dokazivanje: Miroslav Perković, Foto: Aniko Kovacs
Nova šansa za dokazivanje: Miroslav Perković, Foto: Aniko Kovacs

Tri i po godine bez medalje, isto toliko i bez plasmana u polufinale na najvećim takmičenjima - prošlo je mnogo vremena od posljednjeg velikog rezultata crnogorskih vaterpolista.

“Ajkule” su smjenom generacija polako silazile sa najveće scene, iz uloge kandidata za odličje ušle u kategoriju favorita iz sjenke i sa tom ulogom se, još od Budimpešte 2020. na Evropskom prvenstvu, nisu najbolje izborile.

Naredna šansa da pokažu da su spremni da naprave iskorak je Svjetsko prvenstvo u Fukuoki koje počinje danas utakmicom protiv Južne Afrike od 10.30 časova.

Zvanično turnir počinje danas, ali za naše vaterpoliste ono pravo kreće tek od drugog kola (srijeda), jer Afrikanci nisu protivnik koji može da ugrozi crnogorski tim niti protiv takvog rivala može da se napraviti prava priprema za duele sa mnogo jačim ekipama - Španijom i Srbijom.

Selektor Vladimir Gojković je prije dva dana podvukao da je prvi cilj plasman u četvrtfinale, da je želja polufinale (jer to i garantuje plasman na naredno SP u Dohi), ali da Crna Gora “stremi ka tome da igra finale, čime bi izborila plasman na Olimpijske igre”. Crna Gora, naravno, ima rejting, ambicije moraju da postoje...

- Mislim da je Južna Afrika idealan rival za start takmičenja. Naravno, očekujem pobjedu i dobru pripremu za ono što slijedi. Razlika u kvalitetu je ogromna, ovaj meč će nam poslužiti da osjetimo bazen i atmosferu pred meč sa Španijom - rekao je Stefan Vidović, jedan od najiskusnijih u sastavu “ajkula”.

Posljednja tri velika takmičenja je krajnji domet crnogorskih vaterpolista bio četvrtfinalni duel. Da li je vrijeme da se to promijeni?

- Zbog svega što je Crna Gora uradila nikada ne može da bude iznenađenje plasman u samu završnicu. Crna Gora uvijek ima poštovanje svih, u to sam siguran. Na idu nam naruku neki slabiji rezultati u posljednjem periodu, ali mogu da nam budu dodatni motiv da iz meča u meč idemo naprijed, da se borimo i pokažemo kvalitet. Mislim da ova ekipa još nije pokazala sve što ima, ima mnogo rezerve i sposobnosti kojih možda nismo ni sami svjesni. Najbitnije je da imamo zajedništvo, to mora da nas krasi od od prve do posljednje utakmice - jasan je Vidović.

Prije nego počne da misli o šansama da juri medalju, naš tim u Fukuoki mora prvo da uradi posao u grupi. Španija je favorit za prvo mjesto i direktan plasman u četvrtfinale, Crna Gora i Srbija ciljaju drugo mjesto kojim bi izbjegli izvjesni sudar sa velikanom u osmini finala (Mađarskom ili Hrvatskom).

- Ovdje smo da bismo uradili nešto veliko. Svi vjerujemo da možemo da napravimo iznenađenje u Fukuoki - kazao je centar Miroslav Perković.

Duel sa Španijom je u srijedu u 6.30 po našem vremenu, a protiv Srbije u petak 90 minuta ranije.

Bonus video: