Goleada kao najava derbija sa šampionom

Vaterpolo reprezentacija Crne Gore ubjedljivom pobjedom nad Južnom Afrikom (35:10) otvorila Svjetsko prvenstvo u Fukuoki. Slijedi duel sa aktuelnim prvakom svijeta Španijom (srijeda od 6.30 časova) koja je savladala Srbiju

18109 pregleda 5 komentar(a)
Foto: Orange Pictures/VPSCG
Foto: Orange Pictures/VPSCG

Trideset i pet datih golova protiv Južne Afrike najbolje oslikavaju na kakav način su crnogorski vaterpolisti otvorili Svjetsko prvenstvo, a 10 primljenih čine da stručni štab vjerovatno ne bude u potpunosti zadovoljan premijerom u Fukuoki.

Ipak, teško je zadržati ozbiljnost 32 minuta u duelu sa totalnim autsajderom, pa konačnih 35:10 - to je rezultat sa najviše golova u istoriji svjetskih prvenstava - nisu ni više ni manje od dobrog odrađivanja posla u prvoj utakmici na takmičenju.

Bio je to samo uvod u ono što "ajkule" čeka od srijede kada počinje prava borba za prvo i drugo mjesto u grupi sa Španijom i Srbijom.

Rezultat govori sve, raspucan je bio Đuro Radović koji je postigao sedam golova iz isto toliko pokušaja, bez promašaja je bio i Bogdan Đurđić (pet od pet), po četiri puta su mrežu tresli Jovan Vujović, Vasilije Radović i Vladan Spaić...

Prvi naredni rival (srijeda od 6.30 časova) ujedno je i favorit, ne samo u grupi već i na kompletnom šampionatu - aktuelni prvak Španija, selekcija koja je u Fukuoku došla da potvrdi sve ono što je uradila prije 12 mjeseci u Budimpešti kada se popela na krov svijeta.

Ko se sjeća SP u Budimpešti, sjeća se i da je “crvena furija” eliminisala Crnu Goru u četvrtfinalu u veoma uzbudljivoj utakmici - naša selekcija je tada imala šansu, nije bila daleko da makar izbori peterce, ali je favorit tu ulogu opravdao, potom i stigao do titule.

Godinu kasnije tim Vladimira Gojkovića ima novu šansu da se suprotstavi velikom rivalu za kojeg se sprema maltene od početka priprema, jer je današnji duel sa Južnom Afrikom ionako bio samo usputna stanica.

"Pokušali smo u prvoj utakmici sa više rotacija, da svi igrači dobiju jednaku minutažu, ali i da igramo maksimalno agresivno kako bismo se spremili za ono što nas čeka", rekao je Gojković poslije sigurnog trijumfa u prvom kolu.

Autsajder nije ni mogao da bude posebna inspiracija - bilo je dobrih stvari u igri, ali i onih manje dobrih.

"Bio je to meč od kojeg nismo znali šta možemo da očekujemo, osim da smo kvalitetniji protivnik. Nije bilo loše dvije četvrtine, kasnije smo imali nekih grešaka, ali se i to stabilizovalo. Okrećemo se teškim utakmicama", istakao je Gojković.

Meč sa Afrikancima će pamtiti golman Lazar Andrić, debitant na najvećim takmičenjima. Bio je među stativama u drugom poluvremenu, nakon što je u prvom branio kapiten Petar Tešanović.

"Imali smo jači trening za ono što slijedi. Dobro nam je poslužila utakmica da osjetimo bazen, ali sada ide ono pravo. Čeka nas duel sa Španijom za koji se spremamo duže vrijeme - to je prvi pravi ispit na turniru", poručio je Andrić.

Španija je u prvoj rundi odmah postavila stvari na svoje mjesto, jer je lako izašla na kraj sa Srbijom (16:14). "Delfini" su poveli 2:0 i to je bilo sve - šampion je preokrenuo na 7:2 nakon čega se pitanje pobjednika nije postavljalo.

Španci su pet minuta prije kraja vodili 16:10, rival je do kraja samo ublažio poraz.

REZULTATI 1. KOLA

GRUPA A

Australija - Grčka 9:13

Kazahstan - SAD 5:18

GRUPA B

Francuska - Italija 6:13

Kanada - Kina 13:10

GRUPA C

Mađarska - Japan 16:8

Argentina - Hrvatska 5:24

GRUPA D

Crna Gora - Južna Afrika 35:10

Srbija - Španija 14:16

Bonus video: